י – אמונת הייחוד הישראלית

תמצית הגילוי האלוהי היא, שה' בורא העולם הוא המקור האחד והיחיד לכל היקום ולממד הזמן, וישראל יכולים לדבוק בו באהבה על ידי הליכה בדרכיו. שנאמר (דברים ו, ד-ה): "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלוֹהֵינוּ ה' אֶחָד. וְאָהַבְתָּ אֵת ה' אֱלֹוהֶיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשְׁךָ וּבְכָל מְאֹדֶךָ".

שני פנים ל'אמונת הייחוד'. האחד, אמונת הייחוד שוללת כל כוח אחר, וזהו איסור עבודה זרה. היינו שהוא אחד יחיד ומיוחד, אחד שאין שני לו, יחיד שאין מי שיכול להידמות לו, מיוחד שאינו מורכב מבחינות שונות. ממילא אין לו דמות ולא ניתן להגדירו בשום תואר והגדרה (רמב"ם יסודי התורה א, א-ט).

הפן השני חיובי, והוא העיקרי לגבינו. כלומר אמונת הייחוד אינה רק מבטלת את כל האלילים, אלא גם מלמדת, שכל הכוחות ותכונותיהם הם גילויים אלוהיים. לכן שם 'אלוהים' הוא שם בלשון רבים, לפי שהוא כולל כוחות רבים, שמקורם אחד. זוהי משמעות 'ה' הוא האלוהים', היינו ה' שהוא מעל לכל הגדרה ואינו נתפש, הוא המקור האחד והיחיד של כל הכוחות. שלא כתפישת עובדי האלילים שהפרידו את כל הכוחות מהמקור, וכן הפרידו אותם אלה מאלה והתייחסו אל כל אחד מהם כאליל נפרד. זהו שנאמר (דברים ד, לה): "אַתָּה הָרְאֵתָ לָדַעַת כִּי ה' הוּא הָאֱלוֹהִים אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ". ונאמר (שם ד, לט): "וְיָדַעְתָּ הַיּוֹם וַהֲשֵׁבֹתָ אֶל לְבָבֶךָ כִּי ה' הוּא הָאֱלוֹהִים בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וְעַל הָאָרֶץ מִתָּחַת אֵין עוֹד". וזו משמעות הפסוק: "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלוֹהֵינוּ ה' אֶחָד" (דברים ו, ד). שמעו ישראל, ה' הוא אלוהים, היינו מתגלה דרך כל הכוחות שבעולם, וכל הגילויים הללו הם אחד.[5]

סביב 'אמונת הייחוד' עתידים להתאחד כל באי עולם, וכפי שפירש רש"י (דברים ו, ד): "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלוֹהֵינוּ – ה' שהוא אֱלוֹהֵינוּ עתה ולא אלוהי האומות", בזכות פועלו של עם ישראל יהיה ה' אֶחָד לכל האומות, שנאמר (צפניה ג, ט): "כִּי אָז אֶהְפֹּךְ אֶל עַמִּים שָׂפָה בְרוּרָה לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם ה' לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד".

כיוון שלפי אמונת הייחוד בכל הברואים כולם מתגלה הארה אלוהית, אמונת הייחוד מביאה לאהבה גדולה לכל הברואים, וכפי שכתב מרן הרב קוק: "מי שאור האמונה מתגלה עליו בטהרתו, הוא אוהב את כל הבריות כולם בלא שום שיור כלל, וכל מעיינו הוא בעלייתם ותיקונם" (מידות ראיה, אמונה ד). "האמונה והאהבה הן תמיד מחוברות זו עם זו… אין האדם מוכשר לשום כח רוחני שבעולם בשלמות גדולה כזאת שהוא מוכשר לאמונה ולאהבה… שהן עצם החיים בעולם הזה ובעולם הבא" (אורות, אורות התחיה יז).


[5]. יש שהדגישו את הפן השולל שב'אמונת הייחוד' וביארו שכל התארים שנאמרו בתורה ביחס לה', כגון חכם וגיבור, אין להבינם כפשוטם, הואיל ואין הגדרה שיכולה לחול על ה', ולכן כאשר אומרים שהוא 'חכם' אין הכוונה להגדירו כ'חכם', אלא לשלול ממנו את החיסרון שיש במי שאינו חכם, וכן בכל התארים. כ"כ חובות הלבבות שער היחוד י; רמב"ם מו"נ א, נח; העיקרים ב, כב-כה, ועוד. אמנם המשמעות העיקרית של 'אמונת הייחוד' היא שכל הכוחות כולם הם גילוי אלוהי. לפי זה, כל התארים הם תארים של הגילוי האלוהי ולא של עצמותו, ולכן הם תארים עצמיים למה שמתגלה אלינו. כעין זה כתב רבי חסדאי קרשקש (אור ה' מאמר א' ג, ג). וכן ביארו המקובלים (פרדס רימונים שער ד' עצמות וכלים פרק י; שומר אמונים ויכוח שני נא-נה; נפש החיים ב, ב-ג). התיאור המתאים ביותר אליו יתברך הוא 'אין סוף', כפי שמצוי בלשון המקובלים. בעולם רגילים להתייחס ל'אין סוף' כ'לא סופי', כדוגמת מספר אין סופי, היינו מספר שתמיד אפשר להוסיף עליו. אולם 'אין סוף' הוא מעל ומעבר לכל המושגים, כגון מוחלט, נצחי, כולל הכל, שאינם אלא ניצוץ קטן ממנו. וכדברי מרן הרב קוק (אורות, זרעונים, 'יסורים ממרקים'): "עיקר האמונה היא בגדולת שלמות אין סוף. שכל מה שנכנס בתוך הלב הרי זה ניצוץ בטל לגמרי לגבי מה שראוי להיות משוער, ומה שראוי להיות משוער אינו עולה כלל בסוג של ביטול לגבי מה שהוא באמת".

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן