ד – האלילות והרשעות המוסרית

מטבעו של האדם הוא מאמין שיש אמת ושקר, טוב ורע, וראוי לאדם לדבוק באמת ובטוב ולהתרחק מהשקר והרע. השאלה מה אמת ומה שקר, מה טוב ומה רע, ועד כמה אדם צריך להשתדל לדבוק באמת ובטוב. התשובות לשאלות אלו תלויות בתפישתו האמונית הכללית אודות מקור החיים והדרך שבה העולם מתנהל. ככל שהאדם מתאר את האמונה באופן מגושם יותר, ככוחות אליליים שדמותם ואופיים נשאבים מהטבע, כך הוא נעשה פחות מוסרי. מפני שהרעיון המוסרי האנושי שנובע מהיותו נברא בצלם אלוהים, אינו נשקף מהטבע, אלא להיפך, בטבע נראה שהחזק שורד, בעלי החיים החזקים גוברים על החלשים וטורפים אותם. גם איתני הטבע פועלים בשרירותיות. פתאום מתפרצת סערה ושטפון של גשמים מטביע אנשים וחיות, וברקים גורמים לשריפות ולמוות, ולעיתים השמיים נעצרים מלהמטיר גשם על הארץ, והעץ נובל והתבואה לא צומחת, ואדם ובהמה מתים ברעב ובצמא.

הגשמת האל גם מחייבת לפצל את האמונה לאלים רבים, שכן בעולם הגשמי מתגלים כוחות רבים, שכדי לייצגם צריכים ליצור אלילים רבים. מדרך הטבע אלילים אלה מתחרים ונלחמים זה בזה, כדרך שאיתני הטבע, בעלי החיים ועמים שונים נלחמים זה בזה. כהמשך לכך, מתבססת בקרב האדם התפישה שהמלחמה והתחרות הן טבעו של העולם, ומטבעם של החזקים שיתגברו על החלשים וישעבדו או ינצלו אותם.

כך יצא שהחוטאים בעבודה זרה השפילו את האמונה, ויצרו שילוב הרסני בין תחושת האמונה לגאוותו ותאוותנותו של האדם. במקום שהאמונה תרומם את שאיפותיו של האדם לדבוק באמת ובמוסר, ועל ידי כך תְשנה את אופיו לטובה ותשפר את דרכיו כדי שיוסיף טובה וברכה לעולם – האלילות העניקה משמעות והצדקה לאדם כפי שהוא, עם כל יצריו הרעים, ובכך הפכה למכשיר שנועד להאדיר את רצונותיו והנאותיו. תוך כך חסמה האלילות את דרכה של אמונת הייחוד לרומם את העולם ולתקנו. שכן ככלל, עובד האלילים אינו שואף להשתפר במובן המוסרי, אלא להרוות את צימאונו לחוויה נפשית שתעניק טעם לחייו, ולספק את צרכיו ותאוותיו. לשם כך הוא מקריב קורבנות, לוחש לחשים, ועושה פעולות מאגיות שיסייעו לו להתעשר, לנצח את אויביו, לזכות לשלווה ולהשיג את כל הדברים שהוא רוצה.

אמנם ישנן מדרגות בין עובדי העבודה הזרה, ובכל עת שאנשי הרוח והאומנות נדרשו לתאר את האמונה האלילית ולהסדיר לה דרכי פולחן, עמדה בפניהם בחירה: האם יחזקו את הרשע על ידי הגשמת האמונה ותיאור האלים כבעלי תאוות שחפצים לנצח ולשלוט בלא התחשבות כמעט בערכי האמת והצדק. או יזכרו את השורש העליון של כל הכוחות, ויתארו את האלילים גם כבעלי תכונות רוחניות טובות, כשואפים לאמת ולצדק, ואוהבים להיטיב ולרחם. ככל שנותר מצפון בלבבם, בהשראת המקור העליון המופשט, שיתפו שם שמיים בעבודתם ובחרו לתאר את האלים בתיאור רוחני ומוסרי יותר, ובכך השפיעו על האנשים להיות טובים יותר, וקידמו בכך את העולם לכיוון חיובי. גם בפני ההמונים שעבדו עבודה זרה היתה בחירה, האם להתחבר לצדדים השפלים שבתיאור האלילים או לצדדים המוסריים שהיו טמונים במידה מסוימת בתיאורים האליליים.

מעל לכל זה, אמונת ישראל היא האמונה בה' אחד, שהוא המקור היחיד לכל החיים ולכל הערכים המוסריים, שמעניקים לחיים משמעות גדולה ומרוממת בלא גבול.[1]


[1]. כדי להבין את משמעות המלחמה הגדולה של תורת ישראל באלילות, נספר מעט על האלילים ותכונותיהם. ראוי להקדים שכוהני הדת היו אנשים מוכשרים ובעלי השגות גבוהות, ובדימויים שונים הצליחו לתת הגדרות משכנעות לכוחות האלוהיים שמתגלים בעולם, ולסחוף את ההמונים להתקשר אליהם בעוצמה אדירה. לכן למרות שסיפורי המיתוסים של הדתות נראים כיום נלעגים, באותם זמנים הם נראו מחויבי המציאות. אולם בישראל גם אז תיארו אותם בלעג, כמצוות התורה (להלן יד, א).לכל הדתות האליליות, כדוגמת המצרית, הבבלית, הכנענית, האשורית, הפרסית והיוונית, היתה סדרה של אלילים (פנתאון) שלכל אחד מהאלים תכונות משלו. אלילים אלו ייצגו כוחות שונים שקיימים בטבע ובנפשו של האדם, כוחות שמניעים את מה שקורה בעולם. מקצת האלים נטו להיטיב ולרחם, אולם רובם לא הצטיינו במוסריות, והאלילים החזקים הם אלה שהיו מוכנים לרצוח, לשקר, לבגוד ולהרוג את קרוביהם, כולל את הוריהם, אולם גם בהם מעת לעת התנוצצו תכונות טובות. (עוד ראו להלן ט, א).

זאוס, האל היווני החזק, היה הבן השישי שנולד לזוג האלילים קרונוס וריאה, אלא שהואיל ובידי קרונוס היתה נבואה שאחד מבניו ידיח אותו, הוא הקפיד לבלוע את כל ילדיו. הדבר ציער את אשתו ריאה, וכאשר ילדה את בנה השישי נתנה לבעלה קרונוס אבן עטופה בד במקום בנה. קרונוס בלע את האבן וזאוס התינוק גדל בסתר עד שהצליח להערים על אביו שלא הכירו, ובמסגרת מלחמה גדולה בין האלילים, גבר על אביו, חתך אותו לאלף חתיכות, והתמנה לשליטם העליון של האלים. הרי שלא מפני מעלותיו המוסריות קנה את מעמדו אלא מפני שהיה חזק והגורל עמד לצידו. זאוס נשא את אחותו הרה, שהיתה קנאית ונקמנית, והוליד איתה אלילים שונים. זאוס נודע כתאוותן, שתיין ורודף אלילות ונשים, והוליד מהן עוד מיני אלים וחצאי אלים. הוא גם היה חם מזג וכעסן, אולם כשהקריבו לו קורבנות, נטה להתפייס.

לפי הסיפור הבבלי, האל הקדום והגדול אפסו התרגז על האלים הקטנים שחגגו והרעישו והפריעו את מנוחתו, ועל כן החליט להשמידם. אולם הדבר התגלה להם, והם הצליחו להערים עליו ולהורגו. אז מלכו שני אלים אחרים. לימים אלמנתו של אפסו, תיאמת, רצתה לנקום את נקמתו, וכרתה ברית עם מפלצות שונות כדי להשמיד את האלילים המרעישים. כל האלים פחדו אז מאוד, אולם מרדוך, שהיה נכדה של תיאמת, התנדב לצאת כנגדה לקרב, בתנאי שאם ינצח ימלוך על כולם. הוא הצליח להרוג את תיאמת, ביתר את גופתה ויצר ממנה את השמיים והארץ. לימים, ראו האלים שהעבודה קשה להם, ולכן החליטו לברוא את בני האדם שיעבדו עבורם. מאז הם משתעשעים וממלאים את תאוותיהם, כאשר בני האדם עובדים במקומם ומשרתים אותם ומקריבים להם קורבנות להשביע את רעבונם.

בסיפור הכנעני, בורא העולם נקרא 'אל', ואשתו היא ה'אשרה'. הם ילדו את בעל, עשתורת, ענת, ים, מות, ואלים נוספים. 'בעל' היה אל-הגשם שמפרה את האדמה, והוא נישא ל'עשתורת'. 'ים' היה אל הימים והנהרות, ו'מות' אל-המוות. 'אל' החליט ש'ים' יירש את מקומו כשליט האלים, אולם 'בעל' התנגד לכך ויחד עם 'ענת' אלת המלחמה, ערך עמו מלחמה שבסופה הרג את 'ים'. כלומר בארצות שלטונו של 'בעל', הגשם מחייה את האדמה, ולא הנהר כבמצרים ובבל. לאחר מכן האל 'מות' הרג את 'בעל' והורידו לשאול, עד שאחותו 'ענת' העלתה אותו מהשאול בחזרה לכס המלוכה. משמעות הדבר שבכל שנה בהגיע הקיץ 'הבעל' מת ויורד לשאול, כלומר הגשם חולף לו, ובהגיע החורף הוא קם לתחייה ושב להפרות את האדמה. כיוצא בזה לכל דת אלילית היתה סדרה של אלילים שהתאימה לארצם ולתנאי חייהם. מהם מרכזיים, שאותם עבדו יותר, ומהם צדדיים שאותם עבדו במצבים מיוחדים שבהם עזרתם יכלה להועיל.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן