קטגוריות

טז – זיוף דברי תורה

כתב רבי שלמה לוריא (יש”ש ב”ק ד, ט), שכאשר המלכות כופה על חכמי ישראל לומר להם דברי תורה, ואין ביכולתם להשתמט מכך, אסור לחכמים לשנות מהדינים הכתובים בתורה, ולומר על אסור שהוא מותר או על מותר שהוא אסור, ואף אם יאיימו על חייהם לא ישנו מההלכה. שכן חובה למסור את הנפש על קידוש השם, ואם ישנו את הדין הרי הם ככופרים בתורת משה. ולכן כאשר מלכות רומי שלחה שני שרים לחכמי ישראל, בתביעה שילמדו אותם את התורה, לימדום את התורה כהלכה, כולל דין שיש בו אפליה של ישראל לעומת גויים, שאם היה נודע למלכות היו עלולים להענישם במיתה. בפועל, בזכות רצונם הטוב של השרים, שלא רצו להלשין עליהם, ניצלו (ב”ק לח, א).

אמנם למדנו (מגילה ט, א), שכאשר המלך היווני תלמי דרש משבעים זקנים לתרגם את התורה, בכמה דברים שינו מהכתוב. אלא ששם לא שינו את משמעות הדברים אלא רק את הלשון כדי שלא יגיעו מפשטי הפסוקים לטעויות וכפירה. ועוד, ששם רוח הקודש סייעתם, שכוונו כולם לדעה אחת, למרות שכל אחד תרגם לבדו. אבל לשנות את דיני התורה – אסור, וייהרג ולא ישנה.

נראה שהחובה להיהרג ולא לשנות את דיני התורה היא כאשר יש חשש שבעקבות השינוי תשתרש טעות לדורות, כי יחשבו שכך הורו למעשה חכמי ישראל המוסמכים המייצגים את התורה. אבל כאשר ברור שהשינוי נעשה מלחץ המלכות במצב של סכנה – מותר לשנות, הואיל וידוע שהשינוי נעשה מהשפה ולחוץ ואינו נכון להלכה, וכך נהגו חכמי ישראל בלחץ הצנזורה.[14]


[14]. כמה אחרונים הזכירו את דברי רש”ל להלכה, ומהם השל”ה ושיירי כנסת הגדולה, ורבים הזכירו אותו בדבריהם בלא לציין אם קיבלו את דבריו למעשה. בשו”ת יד אליהו (לובלין) מח, כתב שרק בחשש סכנה יש להסתכן ולא לשנות מדברי תורה, אבל בסכנה ודאית אין צריך למסור את הנפש, שאין זה מכלל העבירות שייהרג ואל יעבור. ויש שלא קיבלו את דברי רש”ל (שו”ת ר’ עקיבא יוסף או”ח מט). ונראה שדברי רש”ל מקובלים להלכה כאשר השינוי נעשה על ידי חכמי ישראל המוסמכים, ויש חשש סביר שבעקבות כך תשתרש טעות בישראל, אבל כאשר אין חשש, מותר לשנות לפי הצורך. לכן חכמי ישראל שינו את הדפוסים על פי הוראת הצנזורה, גם בדברים שמשנים את הדין, כגון ‘עובד עבודה זרה’ או ‘עכו”ם’ במקום ‘גוי’, או ‘אפיקורס’ במקום ‘מין’. וזאת משום שהכל יודעים שהצנזורה כפתה זאת, והעדיפו להדפיס את הספרים עם השינויים מאשר שלא להדפיסם כלל.

הרשמה לקבלת הלכה יומית

כל יום שתי הלכות לפי תכנית 'הפנינה היומית' אצלך במייל

    כתובת דוא"ל



    לומדים יקרים,

    השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר “פניני הלכה – העם והארץ” במסגרת תכנית הלימוד “הפנינה היומית”. אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר “ברכות”.

    לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר “העם והארץ”, שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – “פניני הלכה – גיור”.

    כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש”ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש”ח בלבד.

    להזמנה לחצו כאן 
    בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

    דילוג לתוכן