ה – השלכות התפישה האסלאמית

ככלל, בזכות המלחמה בעבודה זרה על כל השחיתות המלווה אותה, האסלאם קידם מבחינה מוסרית את מאמיניו לנהוג בצדקה ובמשפט, ולהתאמץ להימנע מרצח, ניאוף וגזל. אמנם ביחס לאויבים נהגו המוסלמים באכזריות, אולם אחר הכל, האסלאם קידם את העולם מבחינה מוסרית. לדוגמה, בארצות ערב הנשים היו למעמסה כלכלית, ובמקרה של לידת בנות רבות, נהגו לקבור את הבנות הלא רצויות בעודן חיות, והאסלאם ביטל מנהג זה. במסגרת 'גאולת דם' נהגו להרוג עד ארבעים אנשים עבור אחד, והאסלאם התיר להרוג רק אדם אחד. כמו כן הלוואה בריבית שלעיתים גרמה ללווים להימכר לעבדים – נאסרה.

יחד עם ההתקדמות המוסרית, העמדה האמונית הדורשת כניעה, דיכאה יוזמה וחשיבה יצירתית, ובתהליך הדרגתי שנמשך מאות רבות של שנים, הביאה לדעיכה כלכלית ומדעית של המדינות שתחת שלטון האסלאם. ארצות שנחשבו לעשירות ביחס לשאר העולם, הידרדרו תחת שלטון האסלאם והפכו בהדרגה למדינות נחשלות. הנפט שנמצא בדורות האחרונים באדמותיהן אמנם מעכב את התהליך, אולם הדעיכה היחסית מול המדינות המפותחות נמשכת, והיא מחלישה את כוחם של המוסלמים, משפילה את דתם ומעוררת את קנאתם.

התפישה האמונית המדגישה את גבורתו ושלטונו של אללה, מקרינה גם על צורת השלטון הראוי באסלאם, שהוא שלטון סמכותי הפורס את חסותו על נתיניו, כאב רחום שדואג לרווחת בניו. אולם הכל יודעים שכוחו רב, ובשעת הצורך יכניע באכזריות את המורדים נגדו. לכן השיטה הדמוקרטית מתקשה להכות שורשים בארצות האסלאם, מפני ששליט שלא נודע כחזק ואכזר כנגד יריביו, אינו יכול לשרוד בתרבות המוסלמית.

תפישה אמונית זו, שמדגישה מאוד את כבודו של אללה, משפיעה גם על כל מערכות היחסים הבין-אישיות שמבוססות על כבוד. האישה חייבת לכבד מאוד את בעלה, והבעל שהוא הריבון הגיבור בביתו, צריך להגן על אשתו וילדיו ולפרנס אותם, וזה כבודו. הילדים חייבים לשמור על כבוד הוריהם, ואזי הוריהם צריכים לפרוס את חסותם עליהם ולנהוג כלפיהם בנדיבות. גם היחסים שבין אדם לחברו מבוססים על כבוד רב, שמתוכו מגיעים לנדיבות אצילית שנותנת מקום לחום ואחווה. אולם כיוון שהכבוד חשוב מאוד, עלבון מזעזע את יסודות הנפש, ואדם שמכבד את עצמו מרגיש חובה להגיב עליו בחומרה יתרה, עד שלמרות שההלכה המוסלמית אוסרת זאת, מתרחשים מקרים מחרידים של "רצח על כבוד המשפחה". כך ערך הכבוד, שביסודו הוא חיובי, עלול להפוך ליצר רע של שתלטנות רצחנית במסגרת המשפחה, השבט והמדינה, ולחולל סכסוכים עקובים מדם.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן