ד – תהליכים בדת ההינדית

במשך אלפי שנות קיומה של הדת ההינדית התרחש בה תהליך של התקדמות והתעלות אל אמונה במקור אחד והעצמת ערכי המוסר. שני גורמים לכך:

הראשון והעיקרי, הדת ההינדית לא קפאה על שמריה, ובמקביל לריבוי האלילים והוספת פרשנויות ומיתוסים לאין מספר, העמיקה במחשבתה האמונית והפילוסופית, ומהתמקדות בהקרבת קורבנות לאלילים, כפי שמופיע בכתבים העתיקים – הוֶדוֹת (ידע), התעלתה לפולחנים שמבטאים כוונה פנימית שפורשו באוּפָּנִישָׁדוֹת. בהמשך, בתוך סיפורי האלים והמיתוסים (כדוגמת הבְּהָגָוָאד גִיטָה), הודגשו יסודות שהיו צפונים בכתבים העתיקים אודות השורש העליון שנקרא 'בְּרַהְמָן', שהוא אין סופי ונשמת כל היקום, ואף האלים הם הופעות שלו. כהמשך לכך, הודגש יותר היסוד המוסרי של הבחירה בטוב, שהוא המניע את מחזור גלגול הנשמות, שמבטא את הסדר הקוסמי שאף האלים כפופים לו.[1]

שנית, עמדה זו התחזקה בעקבות המפגש עם הדתות המונותאיסטיות. לפני כאלף ומאתיים שנה המוסלמים כבשו את צפון הודו ובהמשך גם את מרכזה. ולפני כחמש מאות שנה נוצרים הגיעו להודו, בתחילה סוחרים מפורטוגל ולאחר מכן אנגלים. דרכם נקלטו בתרבות ההינדית אמונה בה' אחד וערכים מוסריים שמקורם בתנ"ך. במשך השנים גם הינדים רבים ביקרו בארצות אחרות ונפגשו עם הדתות המונותאיסטיות, וכתוצאה מכך העמיקו בדת ההינדית וחשפו את היסוד האחדותי שבה. המפגש עם דתות המערב שהושפעו מהיהדות התעצם מאוד בימי הכיבוש הבריטי, שנמשך קרוב לשלוש מאות שנה. בתחילה באופן חלקי על ידי "חברת הודו המזרחית הבריטית", ואח"כ במשך יותר ממאה שנה של שלטון ישיר. השלטון הבריטי ניצל את הודו באופן מחפיר, אולם גם מיתן מנהגים אכזריים ואפליה חמורה כלפי מעמדות נמוכים. כך, במודע ושלא במודע, ערכי התנ"ך הפכו להיות ערכים יסודיים בתרבות ההינדית, שעל פיהם החברה ההודית כיום משתדלת לבנות את עצמה.

ראוי לציין, שהעושר האדיר בדת ההינדית הכולל אין ספור אלילים, פולחנים ודימויים, כמו גם המקום החשוב שניתן למדיטציה שמאפשרת הקשבה פנימית עמוקה, יצרו עמדה פְּלוּרָלִיסְטִית במיוחד כלפי דתות ופולחנים שונים. זה איפשר לה לעכל ביתר קלות רעיונות חדשים ולשלבם בתוכה.[2] וכאשר פגשה רעיונות מכוננים מסוג הרעיונות שיצאו מתורת ישראל, אודות אמונה בא-ל אחד, ותביעה מוסרית לתיקון האדם והחברה, היא אף יכלה לתת להם מקום מרכזי, שכן הם הדהדו נימים עמוקים שהיו קיימים בה מימים עברו. זו כנראה הסיבה שמכל הדתות האליליות שקרסו אל מול האמת והאור ששפעו מאמונת ישראל דרך הדתות המונותאיסטיות, הדת ההינדית שרדה בחיוניות, שכן יש ביכולתה לקלוט רעיונות גבוהים ולהתקדם על ידם.


[1]. אפשר שהיסוד לאמונה בה' אחד ושהדרך להתקרב אליו היא על ידי בחירה בטוב – מונח ביסוד הטבע והמורשת האנושיים. כמו שביאר הרמב"ם (הל' ע"ז א, א-ב), שבתחילה האמינו בני האדם בה' אחד, אולם בימי אנוש טעו לבקש אמצעים שיתווכו ביניהם לה', ובמשך הזמן שכחו את המקור ועבדו אלילים. ויש אומרים שהיסוד לאמונה שטמונה בבסיס  הדת ההינדית הוא בחכמה שהגיעה להודו מאברהם אבינו דרך הבנים שהוליד מקטורה פילגשו, שנאמר (בראשית כה, ו): "וְלִבְנֵי הַפִּילַגְשִׁים אֲשֶׁר לְאַבְרָהָם נָתַן אַבְרָהָם מַתָּנֹת, וַיְשַׁלְּחֵם מֵעַל יִצְחָק בְּנוֹ בְּעוֹדֶנּוּ חַי קֵדְמָה אֶל אֶרֶץ קֶדֶם". וכפי שסיפר רבי אבא בזוהר (בראשית צט, ב – ק, ב, הציטוטים בתרגום לעברית), שפעם אחת פגש חכמים יהודים מבני קדם (המזרח), ואמרו לו רעיונות הקרובים לדברי התורה מספרי חכמת המזרח. אמר להם ר' אבא: אף שדברים אלו קרובים לדברי התורה, "יש לכם להתרחק מאלה הספרים, כדי שלא יסטה לבכם לאותן עבודות של הסטרא אחרא לעזוב את עבודת ה'. שכן אלו הספרים הטעו את בני האדם, לפי שבני קדם היו חכמים, וירושת חכמה זו ירשו מאברהם, שנתן מתנה לבני הפלגשים… ולאחר מכן נמשכו בחכמה זו לכמה צדדים, אבל זרע יצחק חלקו של יעקב אינו כן…".[2]. האופי הפלורליסטי של ההינדואיזם בא לידי ביטוי בהחלטת בית המשפט העליון ההודי (1966, 1995), שנדרש להגדיר את עקרונות ההינדואיזם: א) כיבוד הוודות, היינו הכתבים הדתיים הקדומים, כסמכות עליונה בעניינים דתיים ופילוסופיים. ב) סובלנות כלפי כל העמדות, כולל פוליתאיזם (ריבוי אלילים), מונותאיזם (אל אחד), ואפילו אתאיזם במובן של התעלמות מדמות האל, כפי שלעיתים קיים בבודהיזם. וזאת משום שהאמת היא רבת פנים. ג) נצחיות העולם, שמורכבת מתקופות שונות ומתחלפות של בניין וחורבן. ד) אמונה בגלגול נשמות. ה) האפשרות להשתחרר מגלגול הנשמות בדרכים שונות, כדוגמת קורבנות, מדיטציה או מעשים טובים. ו) חופש פולחן בהערצת אלילים או בהימנעות מכך. ז) אין מערכת אחת מחייבת של עקרונות פילוסופיים.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן