ז – תמונות ופסלים שנעשו לנוי

מותר להתבונן בפסלים ובתמונות שנעשו לשם נוי, למרות שלעיתים עושים את אותם הפסלים והתמונות לשם עבודה זרה. ויש מחמירים וסוברים שאם אין רגילים לראות צורות אלילים אלו, גם אם נעשו לשם נוי אסור להתבונן בהן. אבל אם הן צורות שרגילים תמיד לראות, כדוגמת צורות אלילים שהוטבעו על מטבעות, מותר להתבונן בהן. ויחידים שרצו לקדש את עצמם הידרו שלא להתבונן גם בהן (ע"ז נ, א).

למעשה, הלכה כדעת רוב הפוסקים, שהאיסור להתבונן חל רק על פסלים ותמונות שעובדים אותם, אבל מותר להתבונן באותן צורות של אלילים כאשר עשו אותן לשם נוי. וכן מנהג העולם (באו"ה). אמנם אין ראוי לקשט את הבית בתמונות של אלילים שנעשו לשם נוי.[7]

כפי שלמדנו (לעיל יב, ח), מותר להתבונן בפסלים שעבודתם בטלה מן העולם או בשברי פסלים שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות. וגם אין בהם איסור 'אל תפנו', שהואיל ועבודתם בטלה – אין חשש שהאדם ייגרר אחריהם.


[7]. בשבת קמט, א: "דיוקנא עצמה – אף בחול אסור להסתכל בה, משום שנאמר: אל תפנו אל האלילים. מאי תלמודא? – אמר רבי חנין: אל תְְּפַנוּ אל מדעתכם". הקשו תוס' (שם 'ודיוקני'), מגמרא ע"ז נ, א, בה מבואר שקראו לרבי מנחם ברבי סימאי "בנן של קדושים", משום "דאפילו בצורתא דזוזא לא מיסתכל". משמע שמותר להסתכל בדיוקנאות שעל מטבעות, שפעמים רבות היו בצורת אלילים, שכן רק חסידים נמנעו מכך. פירשו תוס' שהאיסור להסתכל הוא על דיוקנאות שנעשו לשם ע"ז, אבל כאשר אותם דיוקנאות נעשו לשם נוי או לשם סימן, כדוגמת הנעשים על המטבעות, מותר להסתכל עליהם. וכן דעת רמב"ם ע"ז ב, ב, סמ"ג, החינוך ריג, רא"ש, רבנו ירוחם, ב"י קמב, טו; כנה"ג, ש"ך לג, ועוד. ויש מחמירים וסוברים, שאסור להתבונן על כל צורה שיש בה כדי לפנות את ליבו של אדם מעבודת ה', גם כאשר נעשתה לנוי, ורק כאשר רגילים לראותה תדיר, כדוגמת צורה שעל מטבעות, אין איסור להסתכל (רש"י שבת שם 'כתב'; פסקי רי"ד; ריבב"ן, מאירי ור"ן סג, ב, ברי"ף). למעשה, הלכה כדעת המקילים, וכך מנהג העולם (מ"א או"ח שז, כג; א"ר לט, באו"ה 'ועובר', ועוד רבים). הוסיף מ"א שז, כג, שגם לאוסרים הסתכלות, הכוונה "להעמיק בראייתו ולהתבונן בה אבל ראייה בעלמא לית לן בה", וכ"כ פוסקים רבים ומהם: באו"ה שם, וערוה"ש שז, ח.

לכאורה קשה על המחמירים, מהיכן למדו שאסור להתבונן בצורות אלילים שנעשו לנוי? הרי במקום שאין עובדים אותן, מותר אף לעשות חלק מצורות אלו לשם נוי, כדוגמת פסלים של בעלי חיים (להלן טו, א). ויש לומר שבצורות האסורות היתה פריצות, שכן הפסלים היו עירומים, והאומנים עוררו על ידם את הדמיון לדברים בטלים והרהורי עבירה (מאירי, רדב"ז ד, קז), וכדברי שו"ע או"ח שז, טז: "מליצות ומשלים של שיחת חולין ודברי חשק, כגון ספר עמנואל, וכן ספרי מלחמות, אסור לקרות בהם בשבת; ואף בחול אסור משום מושב לצים, ועובר משום אל תפנו אל האלילים – לא תפנו אל מדעתכם". ויש אומרים שהאיסור לדעת המחמירים הוא בצורת אדם בכל גופו שהואיל ואסור לעשותה (להלן טו, א; ג), החמירו גם שלא להתבונן בה (חכמ"א פה, ט; דברי ירמיהו הל' ע"ז ב, ב).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן