א – איסור הזכרת שם עבודה זרה דרך כבוד

מצווה לאבד ולשרש את העבודה הזרה מהארץ, ובכלל זה מצווה להתייחס אליה בביטול ולהביע זאת על ידי כינויה בשם גנאי. שנאמר (דברים יב, ג): "וְנִתַּצְתֶּם אֶת מִזְבְּחֹתָם וְשִׁבַּרְתֶּם אֶת מַצֵּבֹתָם וַאֲשֵׁרֵיהֶם תִּשְׂרְפוּן בָּאֵשׁ וּפְסִילֵי אֱלֹהֵיהֶם תְּגַדֵּעוּן, וְאִבַּדְתֶּם אֶת שְׁמָם מִן הַמָּקוֹם הַהוּא". איבוד השם הוא על ידי שינוי שמם לגנאי, שנאמר (שם ז, כו): "שַׁקֵּץ תְּשַׁקְּצֶנּוּ וְתַעֵב תְּתַעֲבֶנּוּ כִּי חֵרֶם הוּא". שאם היו קוראים לה 'בית גליא' לשון גובה, משנים ל'בית כריא' לשון שפלות, ואם קראו לה 'עין כל' משנים ל'עין קוץ' (ע"ז מה, ב; מו, א; שו"ע קמו, טו). וכן למדנו בתורה ובנביאים שהאלילים נקראים 'גילולים' ו'שיקוצים' לשון ביזוי.

בנוסף, אסרה התורה לנדור או להישבע בשם עבודה זרה, שנאמר (שמות כג, יג): "וְשֵׁם אֱלֹהִים אֲחֵרִים לֹא תַזְכִּירוּ, לֹא יִשָּׁמַע עַל פִּיךָ". נודר הוא האומר: "בשם עבודה זרה פלונית פירות אלה יהיו אסורים עליי בנדר". נשבע הוא האומר: "בשם עבודה זרה פלונית אני נשבע שלא אוכל פירות אלה" או "שהחזרתי את חובי" (סנהדרין ס, ב; סג, ב). הנודר או נשבע בשם עבודה זרה חייב מלקות. ואף שבדרך כלל אין חייבים מלקות על חטא שנעשה בדיבור, משום חומרת איסור עבודה זרה וחומרת נדר ושבועה, על דיבור זה חייבים מלקות (רמב"ם ע"ז ה, יא; כסף משנה שם; שו"ע יו"ד קמז, א).

בכלל האיסור, שלא להזכיר את האלילים בדרך כבוד, שכל המזכירם דרך כבוד מחזק את מעמדם ועובר באיסור תורה. כמו כן, אסור לגרום לנוכרי להישבע בשם אליליו (ראו לעיל יא, ג-ד).

ואף באופן סתמי אסרו חכמים להזכירם, כי בעצם הזכרתם יש כעין הכרה במציאותם, בעוד שבאמת צריך לבטלם. גם כשיש בכך תועלת אסור להזכירם. לפיכך, הרוצה לקבוע מקום מפגש עם חברו, גם כאשר נוח לו להסביר שהוא בצד עבודה זרה מסוימת, לא יזכיר את שמה אלא ימצא דרך אחרת להסביר היכן ייפגשו (סנהדרין סג, ב; רא"ש, שו"ע קמז, א).[1]


[1]. סנהדרין סג, ב: "תניא: וְשֵׁם אֱלֹהִים אֲחֵרִים לֹא תַזְכִּירוּ – שלא יאמר אדם לחבירו: שמור לי בצד עבודה זרה פלונית. לֹא יִשָּׁמַע עַל פִּיךָ – שלא ידוֹר בשמו, ולא יקיים (יישבע) בשמו, ולא יגרום לאחרים שידרו בשמו ויקיימו (יישבעו) בשמו". מהתוס', תר"י ויד רמ"ה, עולה שכל האיסורים שנלמדו בברייתא הם מהתורה. וכן עולה מרמב"ם ה, י-יא, וסמ"ג ל"ת לב. מנגד, בספר החינוך פו, כתב שהאיסור לקבוע פגישה בצד ע"ז מדרבנן, וכ"כ במרכבת המשנה אלפנדרי. וכן עולה מדברי המתירים בשעת הדחק להשביע את הנוכרי (ר"ת ורא"ש), וכ"כ תשב"ץ ורדב"ז, כמבואר לעיל יא, 3. ונראה שאין בכך מחלוקת, אלא איסור התורה הוא להזכיר את הע"ז דרך כבוד, ובכלל זה להזכיר את מקומה דרך כבוד. שכן יסוד האיסור הוא להזכיר את הע"ז דרך כבוד (סמ"ק מציריך קיח; דברי ירמיהו על הל' ע"ז ה, יא; פת לחם עמ' נט). אבל להזכירה כציון מקום בעלמא, אינו דרך כבוד מיוחד ולכן איסורו מדרבנן. גם השבעת נוכרי במקרה של ויכוח לדעת רוה"פ אינה דרך כבוד במיוחד, ואיסורה מדרבנן (כמבואר לעיל יא, 3). וכאשר אין שמץ כבוד בהזכרתם, כגון בהזכרת שם רחוב שנקרא על שם אליל, אין איסור, אלא רק הידור, כמבואר בהלכה הבאה, וכדרך שהתירו להזכיר שמות חגים (שו"ע קמז, ב). (בחוו"י א השגות יא-יב, כתב שלצורך מותר לציין מקום בסמוך לע"ז, ונראה שכוונתו כדרך חול לגמרי כמו שם רחוב).

יש אומרים שהמצווה לכנות לעבודה זרה שם גנאי היא דווקא בארץ ישראל, שכן מצווה מיוחדת לישראל לאבד את העבודה זרה מהארץ, שנאמר (דברים יב, ג): "וְאִבַּדְתֶּם אֶת שְׁמָם מִן הַמָּקוֹם הַהוּא". אבל בחוץ לארץ די שלא להזכיר את האלילים ושלא לתת להם מעמד (רש"ל, פרישה, ש"ך יד). ויש אומרים שהמצווה היא גם בחוץ לארץ, שכן בכל מקום צריך לשקץ ולתעב את העבודה הזרה (ט"ז, חת"ס ע"ז מו, א).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן