ח – אשוח, סממני חג נוכרי וקניות

עץ האשוח שהנוצרים רגילים להציב בתקופת תחילת השנה הלועזית הוא מנהג של חג נוצרי, ועל כן אסור ליהודים להניח אשוח בביתם, במשרד או בחנות, משום איסור "וּבְחֻקֹּתֵיהֶם לֹא תֵלֵכוּ". כדין האשוח כך דין כל שאר סממני חג מובהקים שבני הדתות השונים רגילים להניח, כדוגמת בובת 'סנטה קלאוס'.

אמנם כיוון שהאשוח ושאר סממני החג אינם משמשים לפולחן, אין הם נחשבים עבודה זרה, ולכן בשעת הצורך מותר ליהודי לספקם לנוכרים. לדוגמה, יהודי שיש לו חנות שמתבקש שימכור בה עצי אשוח לקראת תחילת השנה הלועזית, רשאי למוכרם בחנותו. וכן יהודי שאחראי על תחזוקת בניין של נוכרים, ומבקשים ממנו להציב להם אשוח, רשאי להציבו (עי' שבט הלוי י, קלב; במראה הבזק ג, קי). מותר ליהודי שיש לו בית דפוס, לבצע הזמנה של הדפסת כרטיסי ברכה לקראת חגיהם, כי אין בכרטיס ביטוי של פולחן (מסורת משה ד, נב).

מותר לקנות בירידים ובמבצעים שעושים לקראת חגי גויים. ואפילו מוצרים שנמכרים לצורך חגיהם, אם אינם מיוחדים דווקא לצורכי חגיהם, כדוגמת נרות צבעוניים, נורות חשמליות בצבעים שונים וקישוטי פרחים מנייר ומפלסטיק (לעיל יא, ו). ואף מותר להשתמש בהם לצורכי מצווה, כגון לקישוט הסוכה. וכן אפשר להשתמש בנרות שמוכרים בירידים ובמבצעים הללו למצוות נרות חנוכה (לעיל י, יא).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן