יג – הוויכוח על גאולה טבעית

יש טוענים שאמנם נכון שעיקר הגאולה הוא קיבוץ הגלויות ויישוב הארץ, אלא שהם צריכים לבוא מאת ה' באותות ובמופתים. וכן למדו מפשט הפסוקים, שה' הוא שיקבץ את הגלויות ויישב את הארץ, שנאמר (דברים ל, ג-ה): "וְשָׁב ה' אֱלוֹהֶיךָ אֶת שְׁבוּתְךָ וְרִחֲמֶךָ, וְשָׁב וְקִבֶּצְךָ מִכָּל הָעַמִּים אֲשֶׁר הֱפִיצְךָ ה' אֱלוֹהֶיךָ שָׁמָּה. אִם יִהְיֶה נִדַּחֲךָ בִּקְצֵה הַשָּׁמָיִם – מִשָּׁם יְקַבֶּצְךָ ה' אֱלוֹהֶיךָ וּמִשָּׁם יִקָּחֶךָ. וֶהֱבִיאֲךָ ה' אֱלוֹהֶיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר יָרְשׁוּ אֲבֹתֶיךָ וִירִשְׁתָּהּ, וְהֵיטִבְךָ וְהִרְבְּךָ מֵאֲבֹתֶיךָ". וכן נאמר (יחזקאל לו, כד): "וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם מִן הַגּוֹיִם וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם מִכָּל הָאֲרָצוֹת וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל אַדְמַתְכֶם". וכן בפסוקים נוספים בתורה ובנביאים.

אולם כוונת התורה שה' יעזור בידי ישראל לקיים את המצווה, שכן בלא עזרת ה' שום מאמץ אנושי לא יישא פרי. וכדרך שאנו מברכים את ה' על הלחם: "המוציא לחם מן הארץ", והרי האדם הוא שטורח על הלחם בחרישה, זריעה, קצירה, דישה, זרייה, ברירה, טחינה, לישה ואפייה! אלא שהואיל וה' ברא את האדמה ואת האדם, את החיטים ואת התכונות המאפשרות ליצור מהן לחם, נחשב שה' הוא "המוציא לחם מן הארץ". הרי שעל האדם לזכור תמיד שה' הוא שנתן לנו את היכולת להבין ולפעול, ותפקידנו ליישב את הארץ בדרכי הטבע עם הכוחות שה' נתן לנו. ואם לא נבאר כך, נבטל חס ושלום את המצווה שצווה ה' את ישראל ליישב את הארץ, שנאמר (במדבר לג, נג-נד): "וְהוֹרַשְׁתֶּם אֶת הָאָרֶץ וִישַׁבְתֶּם בָּהּ, כִּי לָכֶם נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ לָרֶשֶׁת אֹתָהּ. וְהִתְנַחַלְתֶּם אֶת הָאָרֶץ…". ונאמר (דברים יא, לא): "וִירִשְׁתֶּם אֹתָהּ וִישַׁבְתֶּם בָּהּ".

וכן כתב הרב צבי הירש קלישר בספרו 'דרישת ציון' (מאמר א): "גאולת ישראל אשר אנחנו חוכים (מחכים) לה, אל יחשוב החושב כי פתאום יֵרד ה' יתברך שמו משמים ארץ, לאמר לעמו צאו! או ישלח משיחו כרגע מן השמים לתקוע בשופר גדול על נדחי ישראל ויקבצם ירושליימה, ויעשה לה חומת אש ומקדש אל ממרומים יֵרד…". אלא הגאולה תבוא על ידי שישראל יתעוררו לעלות לארץ וליישב אותה, ומתוך כך יתקיימו בנו כל דברי הנביאים.

וכן מצינו שרבים מחכמי ישראל, ובראשם רבי עקיבא, קיוו שבר כוכבא יהיה המשיח, ואם הגאולה תלויה בניסים, לא היה אפשר להעלות על הדעת שבר כוכבא יהיה המשיח, שהרי כל פועלו למען עצמאות ישראל היה בדרכי הטבע. וכן כתב הרמב"ם (מלכים יא, ג): "אל יעלה על דעתך שהמלך המשיח צריך לעשות אותות ומופתים ומחדש דברים בעולם, או מחיה מתים וכיוצא בדברים אלו שהטיפשים אומרים. אין הדבר כך, שהרי רבי עקיבא חכם גדול מחכמי משנה היה, והוא היה נושא כליו של כוזיבא המלך, והוא היה אומר עליו שהוא המלך המשיח, ודימה הוא וכל חכמי דורו שהוא המלך המשיח, עד שנהרג בעוונות. כיוון שנהרג – נודע שאינו משיח. ולא שאלו ממנו חכמים לא אות ולא מופת".[12]


[12]. הרחיב בעניין זה הרב צבי הירש קלישר (תקנ"ה-תרל"ה) בספרו החשוב 'דרישת ציון', ומקצת דבריו הובאו למעלה. וכ"כ חברו הרב אליהו גוטמכר: "רבים טועים בחושבם שיהיו יושבים… כל אחד כפי דרכו בביתו, ופתאום יפָּתחו שערי רחמים ייעשו מופתים בשמים ובארץ, וכל יעודי הנביאים יתקיימו וייקראו ממקום שבתם. אבל לא כן הוא…", אלא יצטרכו לפעול באופן טבעי לעלות ולהתיישב בארץ (שיבת ציון עמ' 260-261 מהד' הר ברכה). וכ"כ הרב אלקלעי (מנחת יהודה אותיות לז-לח). וכן סברו גדולי האחרונים, נזכיר מקצת מדבריהם המובאים בספר 'שיבת ציון': המלבי"ם (עמ' 196): "כי הגאולה תצמח לאט לאט… ויהיה ישוב ארץ ישראל קודם ביאת המשיח". וכ"כ ר' יהושע מקוטנא (ישועות מלכו יו"ד סו), שמצווה לעלות לארץ וליישבה, "כי הקיבוץ (גלויות) הוא אתחלתא דגאולה". וכ"כ הנצי"ב (שיבת ציון עמ' 200-205). וכ"כ הרב שמואל מוהליבר (שם עמ' 218-219), במכתב משותף עם הרב יצחק יעקב ריינס, הרב אליעזר שטראשון, הרב נח רבינוביץ' והרב פנחס רוזובסקי. וכ"כ הרב מרדכי גימפל יפה. עוד כתב ב'אם הבנים שמחה' לרב טייכטל (עמ' ק): "הרי דביארו לנו חכמנו האמיתיים במקומות הנ"ל, שלא כמו שרבים מבני עמנו מדמים ועולה על לבם שהמשיח יבוא לישראל פתאום, כנהר שוטף מאפילה לאור גדול, בפעם אחת, כי אם עלייתם תהיה מעט מעט, ממדרגה למדרגה…". יש לציין שרבים מהחרדים שהתנגדו לתנועה הציונית עשו זאת מחמת שלא רצו לשתף פעולה עם עוזבי התורה, אף שבעניין יישוב הארץ הציונים היו צדיקים, וטעות זו גרמה להם להתרשל במצוות יישוב הארץ כדוגמת חטא המרגלים. ראו לאורך ספר 'אם הבנים שמחה', ובספר 'אור חדש על ציון' לרב ריינס, שער שביעי. עוד ראו מקורות רבים על הגאולה בדרך הטבע בספר 'אילת השחר' לרב יעקב פילבר עמ' רה-רכב.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן