ח – זהירות מעין הרע

כדי שלא יזיק אדם לחברו בעין הרע, אמרו חכמים (ב"מ קז, א): "אסור לו לאדם שיעמוד על שדה חברו בשעה שעומדת בקמותיה". היינו בעת שברכתה שופעת ושיבוליה עמוסים דגן, שמא מתוך התבוננות ביבולו הטוב של חברו יקנא ויטיל בו עין הרע (שו"ע חו"מ שעח, ה). כיוצא בזה לא יאריך אדם מבטו מעבר למקובל ברכושו של חברו, ביופיו או בהצלחתו, שמא יטיל בו עין הרע.

ראוי לאדם להתרחק מבעלי עין הרע, היינו מאנשים שנוטים לראות דופי בחבריהם ולדבר בגנותם. וכפי שאמרו חכמים (זוהר ח"ג סג, ב), שטובי עין מביאים ברכה, ואילו רעי עין, גם כשהם רוצים לברך, מביאים קללה. בנוסף, בעלי 'עין רעה' רגילים לדבר לשון הרע, והורו חכמים להתרחק מבעלי לשון הרע, לא לדור בשכנותם וקל וחומר שלא לשבת עמהם ולשמוע את דבריהם (רמב"ם דעות ז, ו).

עוד אמרו חכמים, שאנשים שמשׂתכרים מעבודות בולטות שמושכות תשומת לב רבה עד שרואיהם חושבים שהם מרוויחים רווח גדול, אינם רואים סימן ברכה, מפני עין הרע ששולטת בהם (פסחים נ, ב; ב"מ קז, א). כיוצא בזה אנשים שהרוויחו רווח גדול בהגרלה או ממקור לא צפוי, עלולים לאבדו במהרה. העצה הראויה לכל אלה, להרבות בצדקה ולקיים לומדי תורה, ועל ידי כך יזכו לכלכל את צעדיהם בתבונה, וממונם יתקיים בידם (עי' עירובין סד, א).

היו מקרים שחכמים תהו על חבריהם שזכו להצלחה או לעושר או לחכמה, ובלא משים עוררו עליהם קטרוג שהוביל למיתתם או לעוניָם. וכן "אמר רבן שמעון בן גמליאל: כל מקום שנתנו חכמים עיניהם – או מיתה או עוני". לפיכך ראוי לחכמים שמתפעלים מחבריהם, שיביטו עליהם בעין טובה ויברכום. וכן ראוי לכל אדם שמתפעל מחכמתו או מהצלחתו של אדם אחר, שיביט עליו בעין טובה ויתפלל עליו שיצליח להשתמש בכישרונותיו לטובה, ובכך ירחיק עצמו מקנאה ומהטלת עין רעה (יסוד יוסף סב, עפ"י זוהר ח"ג קיז, ב; ציפורן שמיר לחיד"א קעב). מסיבה זו יש מקפידים לומר בעת שהם מדברים על אדם אחר 'בלי עין הרע', ובלבד שאמירתם תהיה בכנות ובלב טוב. אך אם בפיהם יגידו 'בלי עין הרע' ובליבם יבקשו את רעתו, ייענשו על עינם הרעה ועל צביעותם כאחד.[7]


[7]. מסופר בגמרא (חגיגה, ה, א-ב), על רבא, שחבריו תהו שלמרות הקללה שבה נמצאים ישראל בגלות, זכה לעושר וכבוד. ואף שאמר להם שבאמת עליו לשלם בצנעה שוחד רב למלך, בלא שהתכוונו לכך, דבריהם עוררו עליו קטרוג, ובאותה שעה באו מוכסי המלך לבזוז את רכושו. וכן מסופר שתהה אביי כיצד רב פפא חכם כל כך, ואילו הוא לא מצליח להבין כמותו, וחשב שאולי זה מפני שהוא יתום ואילו לרב פפא יש הורים שדואגים לכל מחסורו, והדבר עורר קטרוג שגרם לפטירת הוריו של רב פפא (יבמות קו, א). פעם אחרת (ברכות נח, ב) תהו חכמים על חכמתו היתירה של רב חנינא בריה דרב איקא, שחידש ברכה מעצמו, ונתנו עיניהם בו להבין מהיכן חכמתו, ובעקבות זאת נפטר. ופעם תהו חכמים היאך הצליח רב אחא בר יעקב לכתוב ספר תורה באופן שאורכו שווה להיקפו, ונתנו עיניהם בו ונפטר (ב"ב יד, א. וכן במו"ק יח, א, בדברי אחיו של שמואל). לפיכך ראוי לחכמים שמתפעלים מאדם מסוים, שיביטו עליו בעין טובה ויברכוהו.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן