ז – חכמת הפרצוף והקריאה בכף היד

חכמת הפרצוף מבוססת על ההנחה שיש התאמה בין הנפש לגוף, ולכן צורת הגוף, ובמיוחד הפרצוף שהוא הביטוי העיקרי של האדם, מבטאים את אופיו וגורלו. כיוצא בזה, חכמת הקריאה בכף היד מבוססת על ההנחה שהואיל והאדם עושה בידיו את כל מעשיו, צורת ידו והשרטוטים שבה מבטאים את אופיו וגורלו.

גם חכמי ישראל הסכימו שיש בזה חכמה עמוקה, וכפי המבואר בזוהר (ח"ב עח, א), שיִתרו הציע למשה רבנו למנות שופטים שיישאו איתו במשא העם על פי חכמת הפרצוף, ולמדו זאת מהפסוק (שמות יח, כא): "וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל הָעָם אַנְשֵׁי חַיִל יִרְאֵי אֱלוֹהִים אַנְשֵׁי אֱמֶת שֹׂנְאֵי בָצַע, וְשַׂמְתָּ עֲלֵהֶם שָׂרֵי אֲלָפִים שָׂרֵי מֵאוֹת שָׂרֵי חֲמִשִּׁים וְשָׂרֵי עֲשָׂרֹת". לא אמר 'ואתה תבחר' אלא וְאַתָּה תֶחֱזֶה, היינו שעל פי חכמת הפרצוף יבחר את השופטים המתאימים. אולם משה רבנו לא נזקק לכך אלא נעזר ברוח הקודש. כיוצא בזה מובא בתשובות הגאונים, מרב שרירא גאון ומרב האי גאון, שחכמים השתמשו בחכמה זו, ולימדו סתרי תורה רק למי שראו על פי חכמת הפרצוף שהוא מתאים לכך (שערי תשובה קכב). וכן כתב רמב"ן, אולם הוסיף שבעקבות החורבן והגלות, "כשאבדנו – אבדו החכמות עמנו, ונשאר זכרם בשבוש ביד מועטים, ובאו הפילוסופים והכחישום" (דרוש תורה תמימה, בראשית ה, ב). כלומר, כיוון שאבדה המסורת המדויקת של החכמה, נותרה חכמה זו משובשת, וממילא כשהפילוסופים בחנו אותה, מצאוה מוטעית.

כמו כן, העיד רבי חיים ויטאל על האר"י הקדוש שבהיותו בעל רוח הקודש, ידע גם לקרוא בכף היד, אך לא רצה ללמד חכמה זו כי החשיב אותה ל'חכמה זרה' (שבחי האר"י עמ' כב). ונראה שחכמות הפרצוף והקריאה בכף היד נשענו על השראה שהיא מעין נבואה, וכאשר עברנו מתקופת הנבואה לתקופת החכמה, נתמעטה ההשראה והחכמים התרגלו לבחון כל דבר באופן מוגדר ומפורט, והתקשו ללמוד וללמד חכמה שנשענת על השראה. וכיוון שפחות השקיעו בלימודה, רבו בה השיבושים. והאר"י ידעה בעזרת רוח הקודש, אבל לא רצה ללמדה, כיוון שידע שבלא רוח הקודש היא תישאר 'חכמה זרה' ומשובשת.

אחר הכל, למעשה היחס לחכמת הפרצוף ולקריאה בכף היד הוא כפי היחס לאסטרולוגיה. יש אומרים שאסור להיעזר בחכמות אלה, משום איסור 'לא תעוננו', שכולל גם איסור לנבא עתידות ולתכנן מעשים על פי שיטות אלו וכיוצא בהם (לחם משנה בדעת הרמב"ם). מנגד, יש אומרים שאין איסור להשתמש בחכמות אלו, מפני שהן אינן כרוכות בכשפים, אלא שההיתר הוא בתנאי שהולכים למי שבאמת מבין בהן, אולם בפועל רוב העוסקים בחכמות אלו מרבים לשגות.

והדעה המרכזית של רוב חכמי ישראל, שאין בכך איסור 'לא תעוננו', אבל משום מצוות 'תמים תהיה', אסור לבקש נסתרות ועתידות בדרכים נעלמות. בנוסף, גם אין לסמוך על חכמות אלו, הואיל וגם כשהן מדייקות הן משקפות את טבעו ומצבו העכשווי של האדם, ואילו האדם יכול לשנות על ידי בחירתו את טבעו וגורלו. אמנם לברר את האופי על ידן לכאורה אין איסור, אלא שבפועל גם לשם כך מוטב שלא להזדקק להן, מפני שקשה מאוד לכוון על ידן לאמת. ואף אם יצליחו לראות על ידן חלק מהתכונות, כל טעות עלולה לגרום לשיבוש גדול. שכן אין זה דומה לרב שמכיר את תלמידו או פסיכולוג שמשוחח עם המטופל שלו, שעצותיהם נשענות על היגיון, וממילא התלמיד או המטופל יכול לבחון את עצותיהם בשכלו. אולם כאשר העצה ניתנה על ידי חכמות שדרכיהן עלומות, קשה לאדם לדחות ניתוח שגוי שלהן על ידי ההיגיון, וחייו עלולים להסתבך מכך. כגון שיחשוב שיש בו כישרון מסוים וכדי להגשימו יבחר מקצוע מסוים, ואילו האמת שיש בו כישרון אחר.[5]


[5]. כעיקרון מעמד חכמות אלו דומה לאסטרולוגיה, ועל כן שלוש הדעות שנאמרו לגבי אסטרולוגיה חלות על חכמות אלו. אלא שבזוהר חכמות אלו נזכרו בפירוט (זוהר ח"ב ע, ב – עח, א), וכן כתבו גאונים (שו"ת שערי תשובה צט, קכב), שחכמים בדקו את תלמידיהם לפי חכמת הפרצוף, ולכן רבים יותר סוברים שמותר להיעזר בהן, ורק מפני שרבו בהן השיבושים עדיף שלא להיעזר בהן. אולם מה שלמדנו מהזוהר והגאונים הוא רק שמותר לבדוק אופי על ידן, ולא לחזות עתידות. בנוסף, הסכימו הראשונים שחכמות אלה אבדו ונשתבשו, הרי שבפועל אין מעמדן מעל חכמת האסטרולוגיה ואולי אף פחות.

אחר הכל, הסברות היסודיות שנאמרו לגבי אסטרולוגיה חלות על חכמות אלה, וכן פסקו למעשה הסוברים כרמב"ם, שיש איסור לדעת על ידן עתידות משום לא תעוננו. כ"כ לחם משנה ע"ז יא, ט; כרם שלמה (האס) הל' מעונן ומכשף; זבחי צדק יו"ד קעט, טו; 'באור חדש מספיק' על הרמב"ם שם, טו.

מנגד, יש סוברים שכשם שמותר להיעזר באסטרולוגיה, כי היא חכמה ולא כישוף, כך מותר להיעזר בחכמת הפרצוף וקריאה בכף היד, וכן העיד בשו"ת מעשה נסים ג, רח. כיוצא בזה כתב ב'עשה לך רב' א, נו, אלא שהסתייג, הן משום השיבושים שהתערבו בהן, והן מפני שהפנייה אליהן אינה תואמת את הדרכת 'תמים תהיה'.

ונראה שלדעה המרכזית ביחס לאסטרולוגיה, שהיא דעת רמב"ן ודעימיה, אסור לבחון עתידות על פי חכמות אלה, משום 'תמים תהיה'. ומה שמבואר בזוהר שיש מקום להיעזר בהן לבחירת שופטים, הכוונה לבחינת אישיות ולא לבקשת עתידות. כיוצא בזה כתב בשו"ת להורות נתן ו, עט. למעשה, גם תכונות אופי אין נכון לברר על פי חכמות אלה, כי רבו בהן השיבושים. ועי' נחלת לוי ח"ג יו"ד א-ב. ואף מי שסובר שכעיקרון מדובר בחכמות שעדיפות על אסטרולוגיה, יסכים שאין להשתמש בהן משום השיבושים הרבים שנפלו בהן. וכפי שכתב הרב מ"מ שניאורסון מחב"ד: "על זה נאמר 'רבים חללים הפילה' – מי שלא הגיע להוראה ומורה, ותמה אני אם יש בדורנו זה מי שיאמר ויפרסם שבקי הוא בענינים אלו" (אגרות קודש חט"ו עמ' סד).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן