א – איסור עבודה זרה לבני נח

עבודה זרה אסורה על כל בני האדם, שאין עבירה שמטה את דעתו של האדם מהאמת אל השקר ומהטוב אל הרע יותר מעבודה זרה. לכן מוסכם שהיא המצווה הראשונה שכבר אדם הראשון נצטווה עליה.

כדין ישראל כך דין בן נח, שהעובד עבודה זרה חייב מיתה. אמנם כפי שלמדנו (לעיל ג, ב), עיקר הכוונה לבטא בכך את חומרת החטא בדיני שמיים, אולם בפועל היחס לאנשים שחטאו בכך מורכב. שכן כשם שיש מצוות שעונשן מיתה כדוגמת עבודה זרה, כך יש מצוות רבות שמזכות בחיים, והחשבון הכולל לכל אדם נעשה בבית דין של מעלה. וכדרך שה' חפץ בטובתן של כל בריותיו, כך ראוי לצדיקים להיטיב גם לעובדי אלילים ולקרבם לאמונה בה'. וכפי שנהג אברהם אבינו, שהתייחס באהבה לכל, והיה מחזר אחר אורחים להכניסם לביתו ולכבדם במאכל ובמשקה ולקרבם לאמונה, למרות שבימיו כולם עבדו עבודה זרה. וכך נהג אף כלפי עובדי עבודה זרה שפלים שעבדו לאבק שברגליהם (רש"י בראשית יח, ד). וכן מוכח מכך שלימד זכות על אנשי סדום, שנוסף על כל חטאיהם החמורים, בוודאי גם עבדו עבודה זרה.[1]

גם בהגדרת הפולחן דין בני נח כדין ישראל, האיסור החמור שעונשו מיתה הוא להצהיר על קבלת האליל כאלוה או לעובדו בדרך הפולחן המיוחדת לו, או באחת מארבע העבודות החשובות שהיו במקדש, שהן: א) השתחוויה. ב) זביחת קורבן. ג) הקטרת קורבן על המזבח. ד) ניסוך יין או זריקת דם וכדומה לכבוד האליל.

כמו לישראל כך לבן נח אסור לבטא כבוד או חיבה לאליל גם כשהדבר נעשה שלא כדרך הפולחן המקובל לאותו אליל, כגון לחבק את הפסל או לנשקו או לנקות לפניו. אבל אין חייבים מיתה על כך. כמו כן אסור לבן נח לעשות פסל, אבל העושה אותו אינו חייב מיתה (סנהדרין נו, ב ומאירי שם, רמב"ם מלכים ט, ב; לעיל ג, ג).[2]


[1]. מובא בתלמוד (סנהדרין נו, ב): "רבי יהודה אומר: אדם הראשון לא נצטווה אלא על עבודה זרה בלבד… רבי יהודה בן בתירא אומר אף על ברכת השם", היינו שלא לפגוע בכבוד שמיים בקללה. "ויש אומרים אף על הדינים". הדעה הרווחת שאדם הראשון הצטווה על שש מצוות: א) שלא לעבוד עבודה זרה. ב) שלא לברך (לקלל) את השם. ג) שלא לרצוח. ד) שלא לנאוף. ה) שלא לגזול. ו) להעמיד שופטים. לאחר המבול והצלת החיות על ידי נח, הותר לבני האדם לאכול בשר בעלי חיים, ואז נוספה מצווה הקשורה לצער בעלי חיים, שלא לאכול אבר מן החי. אלו הן שבע מצוות בני נח (סנהדרין נו, ב; רמב"ם מלכים ט, א).

על כל שבע מצוות בני נח חייבים מיתה, אולם אין הכוונה שכך חייבים לנהוג בפועל, אלא הדבר בא ללמד על חומרת העבירה, שכאשר היא נעשית בהתרסה חמורה רשאים השופטים בהסכמת אומתם להוציא על כך להורג. וכפי שלמדנו לעיל (ג, ב), לגבי חייבי מיתה בישראל, שרק לעיתים נדירות ביצעו עונש מיתה, בעיקר ברוצחים, שכן בחטאם היתה פגיעה קשה באמונה ובהסכמה הלאומית. ועיקר מה שהזכירו עונש מיתה בחטאים השונים נועד כדי לבטא את חומרת האיסור בדיני שמיים. ועי' בתוס' ע"ז סד, ב, 'איזהו', שביארו לגבי גר תושב, שאף שעבר על שבע מצוות ולכאורה התחייב במיתה, כל זמן שלא דנו אותו למיתה, מצווה להחיותו (ראו עוד בתוס' ע"ז כו, ב, 'ולא מורידין'; עמוד הימיני טז).

[2]. יש שביארו, שכל דברי הכבוד לאלילים אסורים מחמת הספק, שכן בסנהדרין נו, ב, נחלקו מה כלול באיסור מעבר לעבודתה הרגילה, האם גם עשיית פסל או עבודה שלא כדרכה ולא באחת מארבע עבודות שבמקדש. ומספק נפסק שהכל אסור אבל אין חייבים על כך מיתה (כך פירשו ערוך לנר סנהדרין נו, ב; ליקוטי הלכות לחפץ חיים שם; אור שמח מלכים ט, ב). ויש מבארים שהספק בסנהדרין הוא לגבי חיוב מיתה, אבל מוסכם שיש איסור כללי על כל בני נח לכבד אלילים או לעשותם (בניין שלמה סנהדרין נו, 'הנה'; חמדת ישראל בקונטרס נר מצוה ל"ת ב' 'ולפי"ז'; שאלת שלמה כא; אג"מ יו"ד ב, נה, 'ומטעם'). בכלל האיסור החמור של עבודה זרה, גם אסור לנוכרי להצהיר שהוא מקבל עליו אליל כאלוה, ומשמע שהוא במדרגת חיוב מיתה (ט"ז יו"ד קמח, ג; נקה"כ שם; מנחת חינוך פו, ט). להלן בהלכות ח-י נלמד שלדעת רוה"פ עבודה זרה בשיתוף מותרת לבני נח, ואזי כל האיסורים שהוזכרו כאן הם כאשר אינם משתפים שם שמיים.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן