יב – הסוברים שהנצרות אינה עבודה זרה

יש אומרים שהנצרות אינה עבודה זרה כלל, אפילו לא בשיתוף, שכן חכמי הנוצרים חוזרים וטוענים בתוקף, שהם מאמינים באמונת הייחוד כפי שמבואר בתורה. לדבריהם השילוש שהם מאמינים בו אינו אלא שלוש הופעות של ה' אחד, ואחת משלוש ההופעות היא דרך 'אותו האיש'. וכיוון שלדבריהם, האמונה בשילוש וב'אותו האיש' אינה מבטלת את אמונת הייחוד, אף שיש בכך שיבוש גדול וסתירה פנימית, מכל מקום אין אמונה כזו נחשבת עבודה זרה. כיוצא בזה לגבי הפסלים והצלבים, כיוון שלדעת חכמי הנוצרים, אין האלוהות מתגשמת בהם אלא הם רק סמלים, הם אינם נחשבים פסלים וצלמים של עבודה זרה.

אולם לדעת רוב הפוסקים הדין אינו תלוי בבירור דקדקני של דעת חכמי הנוצרים אלא במה שהמוני הנוצרים מאמינים ועושים. וכיוון שבפועל, המוני הנוצרים, ובכללם גם כמרים, מאמינים ש'אותו האיש' הוא ממש אלוהים, ומשתחווים לצלמים מתוך אמונה שהאלוהות מתגשמת בהם, על כן החשיבו את הנצרות לעבודה זרה בשיתוף.[14]


[14]. יש להדגיש, שגם לסוברים שהנצרות אינה עבודה זרה עבור בני נח, האיסור ליהודי להמיר דתו לנצרות, חמור כעבודה זרה, שייהרג ולא יעבור, ועל כן חובה עליו למסור את נפשו ולא להמיר דתו לנצרות או לאסלאם (לעיל ד, ז). אולם לגבי הגדרת הנצרות עצמה עבור בני נח, חכמי הנוצרים טוענים בתוקף שאמונתם היא בה' אחד, ועל כן הם נקראים מונותאיסטים, והשילוש אינו אלא שלוש הופעות של ה' אחד, ואחת משלוש ההופעות היא דרך 'אותו האיש'. וכפי שסיפר בשמם ריה"ל (כוזרי א, ד): "הנה אנחנו מייחדי האלוה באמת, אם כי בלשוננו מופיע השילוש". על פי זה כתב המאירי שחי בפרובנס לפני כ-750 שנה (ה'ט-עו) בפירושו לגיטין (סב, א), שאף שהנוצרים טועים באמונת השילוש, הם אינם נחשבים עובדי ע"ז אפילו בשיתוף. כן סבר גם תלמיד מהר"ם חלאווה, הרב חיים גָלִיפָּפָּה (שני דורות אחר המאירי), שהנוצרים קרובים "להיות גרים תושבים, שהרי אינם עובדים ע"ז, ומאמינים הם בכתוב שאמר: 'ה' אלוהינו ה' אחד', וכן ב'לא יהיה לך אלהים אחרים' וכו' 'לא תעשה לך פסל' וכו'. ועניין השילוש לאו ע"ז היא, אלא שהאלוהות אינו מקובל עליהם כראוי…" (פורסם באור ישראל מאנסי נו). כעין זה כתב רשב"ץ, שחי באלג'יריה לפני כשש מאות שנה (ה'קכא-רד), שהביא דברי ריה"ל, וכתב (מגן אבות ב, ד; ה, ה), ש'אותו האיש' כנראה לא סבר שהוא אלוה, אבל בהמשך טעו מאמיני הנצרות והחשיבו אותו לאלוה, ובשילוש הם מכחישים האחדות האמיתית, אך משמע שאינם ממש עובדי ע"ז בשיתוף. וכ"כ הרב יצחק למפרונטי (ה'תלט-תקיז), בספרו פחד יצחק (ערך גוי, דף ז, א), ש"אינם עובדי עבודה זרה, והם מאמינים באחדות אלוהים". וכ"כ הרב מכלוף אלדאודי (תקפה-תרע, בתוך שו"ת ישא איש יו"ד ב עמ' 20), שמותר להשכיר דירה בעכו לנוצרים, ואף ש"מאמינים בשלש", כי "הנה כשתדחוק אותם בזה ישיבו כי הכל הולך אל אחדות ה' ב"ה, כי הוא הראשון וצור לכל". וכ"כ הרב אברהם פלאג'י (שמע אברהם ב, נא): "קיימא לן דרוב גוים שבזמנינו זה אינן עובדים ע"ז ומאמינים באחדותו יתברך ובתורתינו". וכן דעת הרב סעדיה עמור והרב חיים בלייח (הובאו בשו"ת מים קדושים סו); הרב דוד הכהן סקלי (קרית חנה דוד ח"א יו"ד טז), הרב ברוך אברהם טולידאנו (שאלו לברוך ח"א יו"ד יט) ובנו הרב פנחס טולידאנו (בהערותיו 'תוספת ברכה' שם). וכן דעת הרב יוסף משאש (תרנ"ב-תשל"ד), שהנוצרים בזמן הזה אינם נחשבים כעובדי ע"ז אפילו בשיתוף (מים קדושים סג). עם זאת, אסר לחלוטין ללמוד ממנהגיהם, באשר יש בהם שמץ עבודה זרה שנותרה ממה שלמדו מעבודות אלילים (עי' מים חיים א, פא; א, רצח).

וכן דעת הרב נחום אליעזר רבינוביץ': "הנוצרים היום כבר לא באמת מאמינים ביותר מא-ל אחד, ואף שהם מתפללים לדברים אחרים אלו רק בגדר מתווכים (משיח שלהם וכדו'), ולכן הם לא מוגדרים כעובדי עבודה זרה…" (במראה הבזק ח, לה, 12). והיו פוסקים שלא הכריעו כך אולם צירפו סברה זו שהנוצרים אינם עובדים ע"ז אלא מנהג אבותיהם בידיהם, אבל אינם מאמינים שיש אלוהות בצלמים, ומהם רדב"ז (ח, קיז).

השאלה הגדולה על כל הסוברים כן, מדוע חכמים (ע"ז ו, א) החשיבו את הנוצרים כעובדי ע"ז ואת יום ראשון כיום אידם. כפי הנראה אף הסוברים שהנצרות אינה ע"ז מסכימים שבתחילה היה בה שיתוף ע"ז, אולם במשך הזמן הלכה והתרחקה מהצד האלילי, ובמקביל רבו הסוברים שאינה עבודה זרה (כמבואר בהלכה הקודמת). ולמאירי (ע"ז ב, א) ישנו פירוש יחודי, לפיו כוונת חכמים באומרם 'נוצרים' היא לבעלי דת אלילית עתיקה שעבדו את השמש, שאליהם התייחס הנביא ירמיהו (ד, טז): "הַזְכִּירוּ לַגּוֹיִם הִנֵּה הַשְׁמִיעוּ עַל יְרוּשָׁלִַם נֹצְרִים בָּאִים מֵאֶרֶץ הַמֶּרְחָק וַיִּתְּנוּ עַל עָרֵי יְהוּדָה קוֹלָם". ונקראו "נוצרים על שם נבוכד נצר, וידוע שצלם השמש היה בבבל, וְשֶׁכָּל עם נבוכדנצר היו עובדים לו. וכבר ידעת שהחמה משמשת ביום ראשון… ומתוך כך היו קורין לאותו יום 'נצרי' על שם שהיה קבוע לנבוכד נצר…".

אמנם לדעת רובם המכריע של הפוסקים, כיוון שהנוצרים עדיין טוענים ש'אותו האיש' הוא אלוהים, הרי שהם משתפים ע"ז באמונתם. אמנם היו נוצרים שלא סברו שהוא אלוהים. וכפי שרס"ג (אמונות ודעות ב, ז) חילק את הנוצרים לארבע כיתות, שאחת מהן אינה ע"ז. אולי התכוון לזרם האריאני, על פי אריוס, שסבר ש'אותו האיש' אינו במדרגת אלוהות של 'האב'. (עמדתו נדחתה בחריפות בוועידת ניקיאה בשנת 325, ובמשך הזמן הזרם האריאני התבטל). כיום ישנו הזרם האוניטריאני, שמאמין ש'אותו האיש' אינו אלוהים אלא שליח, ולכל הדעות אין בו ע"ז. אבל הנוצרים הסוברים ש'אותו האיש' הוא אלוהים נחשבים לדעת רובם המכריע של הפוסקים כעובדי ע"ז בשיתוף. גם הזרם הפרוטסטנטי שהתגבש משנת ה'רע"ז (1517), אף ששלל פסלים, כיוון שלא שינה את עיקרי האמונה הנוצרית ב'אותו האיש', אינו נחשב במעמד שונה מהקתולי.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן