ב – ייסוד דתות

כתוספת הסבר לדברי הרב קוק, אפשר לומר שמכך שמצווה על בני נח לשמור את שבע המצוות, מתחייב שכל עם צריך לייסד לעצמו דת, שכן לא ניתן לשמור את שבע המצוות בלא שתהיה דת שמבוססת על כוח עליון שממנה יינקו המצוות את תוקפן וערכן. בנוסף, כדי לקיים את שבע המצוות יש צורך בהגדרה מה כולל כל איסור, והדתות השונות עוזרות להגדיר איסורים אלו ולתת להם תוקף. לדוגמה, כדי לקיים את איסור גזלה, צריך לקבוע תחילה את דיני הקניינים, על פיהם ייקבע באיזה אופן חפץ או קרקע נעשים שייכים לאדם, וממילא אסור לגוזלם ממנו. כמו כן במצוות גילוי עריות, רק לאחר שמגדירים אימתי הנישואין חלים, ניתן לקבוע אימתי האשה נחשבת לנשואה וממילא חל עליה איסור 'אשת איש'. כמו כן, כדי לקיים את מצוות הדינים צריך לקבוע חוקים לשמירת הסדר הציבורי, ומה עונשו של העובר עליהם, ומי יהיו השופטים המוסמכים לשפוט.

כפי שלמדנו (ה, ח-י), לרוב הפוסקים אין לבני נח איסור לעבוד עבודה זרה בשיתוף. נמצא שכל עוד מייסדי הדתות האמינו שה' הוא אלוהי האלוהים, גם אם האמינו שיש תחתיו אלילים שונים בעלי כוח עצמאי ועל כן סגדו להם – לא עברו באיסור. ואם הוצרכו לכך כדי לבסס את האמונה באלוהי האלוהים ולחזק את בני עמם בשמירת שבע המצוות, הרי שלפי מצבם אף נהגו כראוי. והחטאים הנוראים אירעו כאשר הפסיקו לשתף אמונה בה', ולא שמרו את כללי המוסר, ובשם אמונתם האלילית הוסיפו להרשיע ולחטוא.[2]


[2]. מכל מה שהובא בהערה הקודמת מגן השכלים וממרן הרב קוק, עולה שנכון עשו מייסדי הדתות שייסדו דתות לבני עמם. וכן עולה מדברי רבי יוסף אלבו בספר העיקרים א, כה (ראו להלן הערה 7). אמנם לרמב"ם (מלכים י, ט) אסור לגויים לחדש דת: "גוי שעסק בתורה חייב מיתה, לא יעסוק אלא בשבע מצוות שלהם בלבד. וכן גוי ששבת, אפילו ביום מימות החול, אם עשה אותו לעצמו כמו שבת חייב מיתה, ואין צריך לומר אם עשה מועד לעצמו. כללו של דבר: אין מניחין אותם לחדש דת ולעשות מצוות לעצמן מדעתן, אלא או יהיה גר צדק ויקבל כל המצוות, או יעמוד בתורתו ולא יוסיף ולא יגרע. ואם עסק בתורה, או שבת, או חידש דבר – מכין אותו ועונשין אותו, ומודיעין אותו שהוא חייב מיתה על זה, אבל אינו נהרג". הרמב"ם למד את דבריו מגמ' סנהדרין נח, ב, האוסרת לגוי ללמוד תורה ולשבות בשבת. אחרונים רבים דנו בדברי הרמב"ם, ומהם שהביאו את דבריו כהלכה פסוקה: מהר"ץ חיות (תורת הנביאים עמ' כו); הרב עזריאל הילדסהיימר (שו"ת ח"א יו"ד רל); אמרי יושר (ב, קל); שרידי אש (ב, נו); אגרות משה (יו"ד ב, ז).

מנגד, לרש"י ורוב הראשונים, האיסור הוא רק שגויים יעסקו בתורה או ישבתו בשבת, ולא למדו מכך שאסור לגויים לייסד דת. גם הרמב"ם (מלכים יא, ד), הסכים שהנצרות והאסלאם, עם הנזק שגרמו, קירבו את העולם לקראת תיקונו. בנוסף, רבים סוברים שלרמב"ם מותר לבני נח לעבוד עבודה זרה בשיתוף (לעיל ה, 10). לפי זה אפשר שלרמב"ם מלכתחילה אסור לבני נח לייסד דתות, אך אם בפועל דתות אלו גדרו אותם מעבירות חמורות, יש בכך מעלה. בנוסף, מהמאירי (סנהדרין נח, ב) עולה שלרמב"ם, האיסור לחדש דת הוא רק כשהיא עלולה לפתות יהודים לסור מדרך התורה, אך אין איסור בדת של נוכרים שאין חשש שיהודים ילמדו ממנה.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן