א – הנבואה

מאהבת ה' לבני האדם שבראם בצלמו, בחר ה' בעם ישראל להיות לו לעם סגולה, והתגלה לנבחרי עמו וניבא אותם, באופן שהם יכולים לקלוט ולהבין את אורו ולתת לכך ביטוי בדיבור, ועל ידם יוכלו כל בני האדם לזכות להדרכת ה' ולברכתו.

על ידי הנבואה זוכה הנביא להתרומם אל מעבר לגבולות הגוף ולהתקשר אל ה' ולדבוק בו. מתוך כך הוא זוכה להשיג בתודעתו השגות גבוהות, מעבר לגבולות השכל האנושי, ובבת אחת הוא רואה תמונה שלמה ומורכבת, שעל ידה הוא מתעלה בהבנת העניין האלוהי המתגלה בעולם ודרכי הנהגתו (דרך ה' ח"ג ג, ד; ו). על ידי הנבואה הנביא מתמלא באהבה וביראה לה', ומתחזק בהתקשרותו אליו, ומאז כל ימיו ימשיך להתגעגע ולהשתוקק לגילוי האור האלוהי ולמראות הנבואה (כוזרי ד, ג-ה; טו; ה, כב). וירצה לגלות את צלם אלוהים שבו, להיות שותף בתיקון העולם ובשכלולו, ולעורר את משפחתו, חבריו, עמו וכלל האנושות לדבוק באמונה ובמוסר כפי הדרכת התורה.

הנבואה נקלטת בדמיון ומתבארת על ידי השכל, והתודעה הנקלטת על ידה ודאית ובהירה לעומת התודעה הנקלטת על ידי השכל. לכן, על ידי הנבואה האדם יכול להבין את מהות החיים והאמונה ומשמעותם יותר מאשר על ידי השכל לבדו. אמנם כיוון שהתודעה הנבואית נקלטת בעזרת הדמיון, חובה לצרף אליה ביקורת שכלית, כדי שהאדם לא יטעה בהבנת הנבואה, ולכן הנביא חייב להיות שלם בשכלו ומכיר את החכמות (כוזרי א, יא; ד, ג; יא; העיקרים ג, י; ועי' מידות הראי"ה אמונה ז).

מדרגות ישנן בנביאים, יש שנבואתם היתה לעצמם, שעל ידה התעלו בהבנת האמונה ומשמעות התורה, ומתוך כך המשיכו להתעלות בזיכוך המידות והמעשים הטובים, והשפיעו טובה על הסובבים אותם. ורוב הנביאים, בנוסף למעלתם האישית, נשלחו על ידי ה' להודיע את דברו לאנשים אחרים או לציבור. ויש שאף זכו לנבואה שנועדה לדורות עולם, והם דברי הנבואה שנכללו בספרי הנביאים. אמרו חכמים (מגילה יד, א): "הרבה נביאים עמדו להם לישראל, כפליים כיוצאי מצרים". אולם בתנ"ך כללו אנשי כנסת הגדולה רק את הנבואות שנצרכו לדורות. פסגת הנבואה היתה בעת מעמד הר סיני, שבו משה רבנו וכל ישראל קיבלו את התורה, ומכוח נבואה זו העולם מתקיים עד היום ומתקדם אל גאולתו (להלן הלכה י; לעיל א, ז-ח). נמצא אם כן, שהנבואה היא יסוד אמונת ישראל, שעל ידה ניתנה התורה, ועל ידה ה' התגלה לישראל במשך דורות רבים.

אין אדם יכול להיות נביא בלא שיהיה חכם ומוסרי, ויזכך את מידותיו עד תכלית המעלה (להלן הלכה ז). ועדיין אין הכרח שיהיה נביא, אלא רק אם תהיה השעה ראויה לכך ויבחר בו ה', יזכה בפועל לקבל נבואה (להלן הלכה א).[1]


[1]. נביא מלשון 'ניב' (דיבור), שכן הנביא מדבר בשם ה' אל העם (רש"י שמות ז, א). יש בנבואה גם לשון הבאה, שהנביא מביא את דבר ה' לעם (אברבנאל ישעיהו יג, א). הנביא גם מדבר בשם בני האדם אל ה', כדוגמת אברהם אבינו שלאחר ששמע את גזר דינם של אנשי סדום, התפלל עבורם. וכמשה רבנו שהציע לו יתרו (שמות יח, יט): "וְהֵבֵאתָ אַתָּה אֶת הַדְּבָרִים אֶל הָאֱלוֹהִים" (חשק שלמה שורשים 'בא'). וכן "וַיָּשֶׁב מֹשֶׁה אֶת דִּבְרֵי הָעָם אֶל ה'" (שמות יט, ח). הנבואה יכולה להיות גם עבור הנביא עצמו (רמב"ם יסה"ת ז, ז), אולם היא נקראת על שם הדיבור, היינו ההשפעה של הנביא על סביבתו. כמו התורה שעניינה המרכזי להמשיך את השפעתה, ולכן נקראת תורה על שם ה'הוראה', ולכן מצוות תלמוד תורה נאמרה בעיקר כמצווה ללמד את הילדים והתלמידים, שנאמר (דברים ו, ז): "וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ" (ספרי שם). אמנם לרמח"ל עיקר הנבואה הוא ההשגה בגילוי האלוהי, והענף הוא היות הנביאים נשלחים לאחרים (דרך ה' ח"ג ד, ו; ועי' דעת תבונות קעה-קצ; קל"ח פתחי חכמה ה-יא).

לרוב חשיבות הנבואה, שניים מתוך שלושה עשר עיקרי האמונה של הרמב"ם עוסקים בה (ו-ז), מפני שהנבואה היא יסוד התורה, ומתוך האמונה בנבואה קיבלנו את התורה (לעיל א, כא).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן