י – מעמד הר סיני יסוד התורה

במעמד הר סיני זכו כל ישראל לגילוי האלוהי הנשגב ביותר עלי אדמות, וזאת כדי לאמת להם בוודאות גמורה את האמונה בה', ואת האמונה בתורה שהיא מאת ה' ומשה רבנו הוא שליח ה' לקבל אותה עבור ישראל. שנאמר (שמות יט, ט): "וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה: הִנֵּה אָנֹכִי בָּא אֵלֶיךָ בְּעַב הֶעָנָן בַּעֲבוּר יִשְׁמַע הָעָם בְּדַבְּרִי עִמָּךְ וְגַם בְּךָ יַאֲמִינוּ לְעוֹלָם". ונאמר (דברים ה, ד-ה): "פָּנִים בְּפָנִים דִּבֶּר ה' עִמָּכֶם בָּהָר מִתּוֹךְ הָאֵשׁ. אָנֹכִי עֹמֵד בֵּין ה' וּבֵינֵיכֶם בָּעֵת הַהִוא לְהַגִּיד לָכֶם אֶת דְּבַר ה'".

מגודל הגילוי האלוהי שבמעמד הר סיני, כל חושיהם של ישראל התמזגו, עד שראו את הקולות ושמעו את ה' קורא למשה רבנו, ושמעו בבת אחת את כל עשרת הדיברות בקול אלוהי אחד. ואחר כך שמעו באופן מפורט את שתי המצוות הראשונות שבעשרת הדיברות, שבהן מבוארים יסודות אמונת ישראל (מכות כד, א). אולם נשמתם כמעט פרחה מהם, שנאמר (שם כ, טו-טז): "וְכָל הָעָם רֹאִים אֶת הַקּוֹלֹת וְאֶת הַלַּפִּידִם וְאֵת קוֹל הַשֹּׁפָר וְאֶת הָהָר עָשֵׁן, וַיַּרְא הָעָם וַיָּנֻעוּ וַיַּעַמְדוּ מֵרָחֹק. וַיֹּאמְרוּ אֶל מֹשֶׁה דַּבֵּר אַתָּה עִמָּנוּ וְנִשְׁמָעָה וְאַל יְדַבֵּר עִמָּנוּ אֱלֹוהִים פֶּן נָמוּת". לכן את שמונה המצוות הבאות שמעו בעזרת משה, שנאמר: "מֹשֶׁה יְדַבֵּר וְהָאֱלוֹהִים יַעֲנֶנּוּ בְקוֹל", "הקב"ה מסייעו לתת בו כוח להיות קולו מגביר ונשמע" (רש"י יט, יט; כ, א, עפ"י מכילתא שם. ראו עוד לעיל א, ז-ח).[7]


[7]. מעמד הר סיני ביסס בוודאות את האמונה בה' ובתורתו ובמשה נביאו (כוזרי א, כה; פז; רמב"ם יסה"ת ח, א; סמ"ג הקדמה לעשין; לעיל א, ח). אולם כיוון שלא היו כל ישראל במדרגה הראויה לנבואה, התעוררה שאלה כיצד קיבלו ישראל את הגילוי הנבואי: האם שמעו במפורש את כל עשרת הדיברות מפי ה', או רק את חלקם ובגילוי נבואי מדורג. בתורה נאמר כמה פעמים שה' אמר לישראל את כל עשרת הדיברות (דברים ד, יג; ה, יט; י, ד, ועוד), מנגד, מבואר במכות כד, א, ובהוריות ח, א, שרק את שני הדיברות הראשונים שמעו ישראל מפי הגבורה, שכן רק בשניהם ה' פנה אל ישראל בגוף ראשון, ושאר הדיברות נאמרו בגוף שלישי.

לרבי יהושע בן לוי בשיר השירים רבה א, את שני הדיברות הראשונים שמעו ישראל ישירות מה', ואת השאר שמעו ממשה. וכ"כ רש"י שמות יט, יט; חזקוני שמות כ, א; רא"ם במדבר טו, כב; ספר הליקוטים לאר"י תהלים סב. ולדעת רבים, ה' אמר לישראל את שני הדיברות הראשונים בצורה ישירה, ואת שאר הדיברות אמר למשה באופן שישראל שומעים, וכ"כ ספר העיקרים ג, יח; רדב"ז ב, תתיז; מעשי ה' ב, יתרו ו; באר שבע הוריות ח, א; רש"ר הירש במדבר טו, כב. כעין זה ברמב"ן שמות כ, ז.

לשיטות אלו מוסכם שה' אמר תחילה לישראל את כל עשרת הדיברות בבת אחת, ואחר כך פירט להם את השניים הראשונים, כמבואר במכילתא דרבי ישמעאל (יתרו, מסכתא דבחדש פרשה ט): "את כל הדברים – מלמד שאמר עשרת הדברות בדבור אחד, מה שאי אפשר לבשר ודם לומר כן, שנאמר: 'וידבר אלוהים את כל הדברים האלה לאמר'. אם כן מה תלמוד לומר 'אנכי ה' אלוהיך – לא יהיה לך'? אלא מלמד שאמר הקב"ה עשרת הדברות בדיבור אחד, וחזר ופרטן דיבור דיבור בפני עצמו". ביאר של"ה (מסכת שבועות פרק תורה אור קצה), שישראל שמעו את כל עשרת הדיברות מפי ה', כיוון שהם כוללים בתמצית את כל תרי"ג המצוות, ורצה ה' שישראל ישמעו באוזניהם את תמצית כל תרי"ג מצוות, ומתוך כך יאמינו בנבואת משה שמפרט להם את תרי"ג המצוות בשלמותן.

לעומת זאת, לחכמים בשיר השירים רבה א, כל עשרת הדיברות נאמרו לישראל במפורט על ידי ה', וכ"כ רשב"ם שמות כ, טז; ראב"ע שם כ, א; רלב"ג שם כ, טו; עקדת יצחק דברים פט; אברבנאל שמות כ; מהר"ל תפארת ישראל מג, ועוד. ושמונת הדיברות נאמרו בגוף שלישי כדרך לשון התורה, וכפי שמצאנו בעוד מקומות בתורה שה' מדבר על עצמו בגוף שלישי (ראב"ע). ורצונו היה לומר לישראל את יסודות התורה וקבלת מלכותו בלשון ישירה, ואת השאר בלשון עקיפה (עקדת יצחק, מהר"ל). לרמב"ם (מו"נ ב, לג) דעה ייחודית, שבשני הדיברות הראשונים ישראל שמעו קול אחד רציף של מילים רבות ללא חיתוך ביניהן, ומשה ביאר להם את משמעותן, ואת שאר הדיברות רק משה אמר לישראל.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן