ח – קמיעות עם שמות ופסוקים

קמיעות רבים בימי קדם היו מבוססים על 'כתב לחש', היינו אותיות ומילים שרומזות לאותו הכוח הנדרש לשמירה, חיזוק או הצלחה. כפי שלמדנו בהלכה הקודמת, כאשר כתבו בקמיעות שמות של אלילים או פסוקים מכִתבי פולחן של עבודה זרה או רמזים שמכשפים משתמשים בהם, הקמיעות היו אסורים בשימוש משום איסור עבודה זרה או כשפים.

גם שמות קדושים ופסוקים מהתנ"ך אסור לכתוב בקמיע, שכן אסור לכתוב שמות קדושים ופסוקים מהתנ"ך שלא במסגרת ספר שלם שבתנ"ך. אמנם לצורך גדול של מצווה, כגון לצורך לימוד תורה או כתיבת סידור תפילה, התירו חכמים לכתוב חלקי תורה ושמות, אבל לא הקילו בזה עבור קמיעות (שו"ת רשב"א ב, רפא; שו"ע קעט, יב). אולם במצב של סכנת נפשות, כאשר הנמצאים שם חושבים שקמיע עם שמות קדושים או חלקי פסוקים יכול לעזור, מותר לכתוב קמיע כזה ולהשתמש בו כדי לרפא מחלה (שולחן גבוה קעט, כה).[7]

לאחר שכבר נכתב קמיע שיש בו שמות או חלקי פסוקים, בין אם נכתב בהיתר לצורך פיקוח נפש ובין אם נכתב שלא בהיתר, מותר להשתמש בו גם שלא לצורך פיקוח נפש. אלא שההיתר הוא רק כדי להגן מפני צרות ומחלות שלא יופיעו, אבל לאדם שכבר נעשה חולה, כל עוד אין במחלתו פיקוח נפש, אסור להשתמש בקמיע שיש בו פסוקים או שמות, מפני שאסור להשתמש בדברי תורה כסגולה לרפואה (שבועות טו, ב; שו"ע קעט, יב; לעיל הלכה ה).

כדי לצאת מספק איסור, הזהירים שבכותבי הקמיעות היו מקפידים שלא לכתוב חלקי פסוקים או שמות, אלא כאשר רצו לרמוז לפסוק מסוים, צירפו את האות הראשונה מכל מילה שבאותו פסוק. וכאשר רצו להזכיר שמות מסוימים, כתבו אות אחת מכל שם ושילבו אותה בין האותיות שרמזו לפסוקים.


[7]. מתחילה כאשר אסור היה לכתוב פסוקים לצורך לימוד, אם עברו וכתבום, לא התירו להצילם משריפה בשבת (שבת קטו, ב). אך לאחר שהתירו לכתוב פסוקים בספרי לימוד ובסידורים, משום 'עת לעשות לה", מצילים אותם בשבת. אך בקמיעות לא התירו לכתוב, ולכן גם אין מצילים אותם בשבת, וכ"כ בשו"ת הרשב"א ב, רפא. בשו"ע או"ח שלד, יד, אמנם הזכיר דעת יש אומרים שמצילים גם קמיעות עם פסוקים או שמות, כפי שכתב הטור, אולם פסק בסתם שאין מצילים, וכן דעת רש"ל; ב"ח ח; מ"א יט; א"ר יג; שועה"ר יג; ערוה"ש לה; מ"ב מב. ביומא פד, א, מצינו דוגמה לכך שנהגו לשלב בכתבי הלחש שמות ה' במצב של סכנת נפשות.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן