י – תשובת התומכים בקמיעות והלכה למעשה

אמנם היו רבנים בכל תפוצות ישראל שנהגו להשתמש בקמיעות, ובמיוחד בקמיעות שיש בהם שמות קדושים ותפילות, וציינו שככל שהקמיע ייכתב יותר בקדושה, אחר תענית וטבילה, והמתרפא ידע את תוכן הקמיע, או לפחות ידבק ברעיון הכללי של הביטחון בה', כך הקמיע יועיל לו יותר (הרב אליהו הכהן). וביארו, שכשם שנתן ה' רשות ללכת לרופאים להתרפא, כך הסכים שישתמשו בכוח הסגולי שבקמיע (רבי אליעזר פאפו). כנגד הטענה שאסור להשתמש ב'קבלה מעשית', ביאר רבי יהודה פתיה, שהאיסור הוא להשביע בשמות הקדושים, אבל מותר לכתוב שמות בלא השבעות, וקדושת השמות שבקמיע שנכתב בכוונה יכולה להועיל לשמירת בעל הקמיע מהמזיקים (בית לחם יהודה מג, ב). כנגד הטענה שחלו שיבושים בשמות ובלחשים שבקמיעות, השיב הרב יצחק כדורי, שטענה זו נכונה לגבי שמות לא מוכרים שמצויים בקמיעות שונים, אבל אינה נכונה כנגד המשתמשים בשמות מוכרים וברמזיהם, כדוגמת 'אנא בכוח' וע"ב שמות היוצאים מפסוקים "וַיִּסַּע… וַיָּבֹא … וַיֵּט" (שמות יד, יט-כא). והרב אליהו גוטמכר היה מקפיד שלא לכתוב שמות, אלא שילב ראשי תיבות מסדרי תפילה ופסוקים מתהילים, כך שכל עניינם של הקמיעות שכתב היו בבחינת תפילה תמידית (צפנת פענח ט). עוד טענו כותבי הקמיעות, שבמקום שיהודים יתפתו ללכת למכשפים שיתנו להם קמיעות שקשורים לעבודה זרה ושמות טומאה, "כדי להציל את ישראל שלא ילכו אצל הגויים כידוע", נכון לכתוב להם קמיעות שמבוססים על שמות קדושים ותפילות (הרב כדורי).[8]

לסיכום, כיוון שאין מצווה או המלצה של חכמי המשנה והתלמוד להשתמש בקמיע, ובנוסף, יש שאף התנגדו לשימוש בו, נכון שלא להשתמש בקמיעות. אלא יש לנהוג כהדרכת חכמים שהורו לאדם שבאו עליו ייסורים, שיפשפש במעשיו ויעשה תשובה, ויפנה אל ה' בתפילה שיעזור לו, ובזכות זאת ה' ישגיח עליו לסעדו באופן הנכון ביותר עבורו. וכך נוהגים רוב ישראל (לעיל בהלכה ו, מבואר שמותר לקחת תהילים או סידור בכיס).

והרוצים להשתמש בקמיעות שנכתבו על ידי יראי שמיים יש להם על מה לסמוך, ולעיתים, כאשר אדם נמצא בחרדה, ייתכן שאף ראוי לעודד אותו לשאת קמיע. וככל שהקמיע יבטא יותר תפילה ואמונה בה', ונושא הקמיע יודע זאת, כך יותר טוב. מנגד, ככל שנושא הקמיע סבור שמדובר בלחש שפועל בכוח סגולי, בלא קשר לתיקון דרכיו, כך הוא גרוע יותר, כי הוא גורם לאדם לתלות את ישועתו בדבר חיצוני שאינו מצווה, במקום להתאמץ לחזור בתשובה ולזכך את נפשו ומעשיו. ועדיין, כיוון שיש מתירים, הרוצים להקל ולקבל קמיע כזה, יש להם על מה לסמוך. אבל בקמיע של נוכרים, כדוגמת חרפושית מצרית, לכל הדעות אסור להשתמש, משום איסור כשפים (לעיל הלכה ז).


[8]. דברי הרב אליהו הכהן אתאמרי מטורקיה (תיט-תפט) בעל 'שבט מוסר' כתובים בספר 'ולא עוד אלא' דף מג, א. דברי רבי אליעזר פאפו (תקמו-תקפח), בעל ספר 'פלא יועץ' ורב הקהילה הספרדית בבולגריה, הובאו בספרו 'יעלזו חסידים' על ספר חסידים. הרב חיים פלאג'י מאיזמיר (תקמז-תרכח), מגדולי האחרונים, כתב ספר בענייני רפואות וסגולות ונוסחי קמיעות ושמו 'רפואה וחיים'. באגרות רע"א פו-פז, מובאות שתי פניות של רע"א לרב שהיה כותב קמיעות, שיכתוב קמיע עבור חולים מסוימים שהמליץ עליהם. דברי הרב כדורי מובאים בהסכמתו לספר 'תמים תהיה' לרב יעקב משה הלל. ובספר 'תמים תהיה' פרקים יד, כו, כז, התנגד לשימוש בקמיעות. עוד ראו בדברי הרצי"ה 'מתוך התורה הגואלת' ח"ג עמ' קמג, ביחסו של ה'נודע ביהודה' לקמיעות.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן