ז – לבקש מהחי שיתגלה בחלום אחר פטירתו

מסופר בתלמוד (מו"ק כח, א), שכאשר רב נחמן נטה למות, ישב לפניו רבא תלמידו. ביקש רב נחמן מרבא שיפעל אצל מלאך המוות שלא יצער אותו בעת המיתה. השיב רבא לרבו: הרי אתה כבוד הרב, 'אדם חשוב', ומן הסתם מלאך המוות יתחשב בבקשתך יותר. השיב רב נחמן, שאין הנפטר חשוב לפני מלאך המוות. התפלל רבא עבורו, וביקש מרב נחמן שיֵראה אליו אחר מותו. כשנגלה אליו אחר מותו בחלום, שאלו רבא האם הצטער וסבל במיתתו, והשיב שמיתתו היתה קלה "כמישחל בניתא מחלבא", כמשיכת שערה מתוך חלב. אך הוסיף שהאימה מהמוות היתה קשה, ולכן אם היה הקב"ה מציע לו לחזור שוב לעולם הזה, לא היה רוצה, כדי שלא לעבור שוב אימה זו.

כאשר הגיע יומו של רבא למות, גם הוא חשש מאוד ממלאך המוות שיצער אותו, וביקש מאחיו רב שֹעורים שישפיע על מלאך המוות שלא יצערו. ענה לו רב שֹעורים: הלא השפעתך עליו גדולה יותר, ומדוע לא תבקש בעצמך? השיב רבא: כיוון שנמסרתי למיתה, כבר אינו מתחשב בי. התפלל עליו רב שֹעורים, וביקש מרבא שיתגלה אליו אחר פטירתו. כשהתגלה אליו בחלום, שאלו האם הצטער וסבל במיתתו, והשיב שהצער היה קל כצער שריטה של הקזת דם.

מכאן למדנו, שמותר לאדם לבקש מאדם חי שיתגלה אליו לאחר מותו בחלום כדי להודיעו נסתרות (שו"ע קעט, יד).[8]


[8]. הבאתי את הסיפורים בתוספת פרשנות, ובכלל זה שהגילוי אחר המיתה היה בחלום, כפי שכתבו רש"י ורוב ככל המפרשים. כתב שו"ע קעט, יד: "להשביע את החולה לשוב אליו לאחר מיתה להגיד לו את אשר ישאל אותו – מותר". וביאר הב"י שאין בזה איסור דורש אל המתים הואיל ומשביעו בחייו. ולרדב"ז (מצודת דוד סד) גם זה אסור, שכן כל המשביע את האדם להתגלות אליו לאחר מיתה "הוא מטריח את נפש המת – אם טוב ואם רע – לבא להגיד לו, והוא כבר נסתלק מן העולם". ועוד, שהשר המופקד על נשמות המתים נקרא 'דוּמה', ו"על ידי השבעותיו כופה את השר הנזכר לתת רשות לנפש המת לבא להגיד לו שאלתו, נמצא משנה את תפקידתו של השר הזה". אך לא כתב שאסור לבקש בלא השבעה. ואכן מפשט הגמרא במו"ק כח, א, משמע שמדובר בבקשה ולא בהשבעה.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן