ט – קיום מצוות בדברים של עבודה זרה

כל הדברים שלא נאסרו בהנאה למרות שעבדום, כגון דברים שאין בהם תפיסת יד אדם כאבנים ובהמות (לעיל ג), או שהתבטלו על ידי גויים (לעיל ה), כיוון שעבדו אותם, נעשו מאוסים ונפסלו לעבודת המקדש (ערוה"ש העתיד איסורי מזבח נה, כ). לפיכך, המשתחווה לבהמתו – נפסלה לקורבן, ואין עושים מצמרה בגדי כהונה. המשתחווה לאבני הר – נפסלו לבניית המזבח. המשתחווה למעיין שנובע בחצרו – כל המים שהיו בו באותה עת פסולים לניסוך המים. וכן עץ אשרה שגויים עבדוהו ואח"כ ביטלו אותו – אין מביאים ממנו גזרי עצים למזבח (רמב"ם איסורי מזבח ד, ז).

נחלקו הראשונים האם דברים אלו נאסרו גם לשאר מצוות, כגון לשופר, לולב וציצית. למעשה נפסק, שגם אם היו של נוכרי וביטלם, כך שהם מותרים בהנאה, נעשו מאוסים למצווה ולכתחילה לא ישתמש בהם לצורכי מצווה.

בדיעבד, אם השתמש בהם למצווה, הדין תלוי בשאלה האם ניתן לבטלם או לא. אם הם של ישראל, לא קיים את המצווה, שהואיל וחובה לאבדם מהעולם, הם נחשבים כמושמדים וממילא אין אפשרות לקיים בהם מצווה. אולם אם הם של נוכרי, כיוון שאפשר לבטלם הם אינם נחשבים כמושמדים, ולמרות שבפועל לא בוטלו ולכן הם אסורים בהנאה, בדיעבד יצא בהם ידי חובת קיום המצווה, כי קיום המצוות אינו נחשב הנאה.[9]


[9]. ע"ז מז, א: "בעי ריש לקיש: המשתחווה לדקל, לולבו מהו למצוה?" ונשאר הספק ב'תיקו'. בגמ' סוכה לא, ב, מבואר שאין יוצאים ידי חובה בלולב של 'אשרה דמשה' (אשרה שמצאו ישראל בכניסתם לארץ), כי הוא נחשב כמבוער ומושמד, ולכן גם בדיעבד אין יוצאים בו. אך בלולב של עבודה זרה יוצאים ידי חובה. וכן מבואר בר"ה כח, א, לגבי שופר של ע"ז. נחלקו הראשונים בביאור ההבדל בין 'אשרה דמשה' לע"ז רגילה. שלוש דעות נאמרו: א) לדעה המקילה, 'אשרה דמשה' היא ע"ז של ישראל, שאין דרך לבטלה וחובה לאבדה, ולכן לא יוצאים בה ידי חובה. אך ע"ז של גוי, כל זמן שלא התבטלה, לכתחילה אין לקיים בה מצווה, אך אם קיים יצא, ואם ביטלה – אפשר לכתחילה לקיים בה מצווה (ר"ן סוכה יד, א, בדפי הרי"ף 'של אשירה'). ב) לדעה המחמירה, 'אשרה דמשה' היא ע"ז של גוי שלא ביטלה, ודינה שאף בדיעבד אין יוצאים בה ידי חובה, ואם ביטלה – יצא ידי חובה בדיעבד (ר"ת בתוס' סוכה לא, ב, 'אשרה'). ג) לדעה האמצעית, 'אשרה דמשה' היא ע"ז של ישראל, ואף בדיעבד לא יצא, שהיא כמבוערת. וע"ז של גוי, אם לא ביטלה יצא ידי חובה בדיעבד, כי 'מצוות לאו ליהנות נתנו'. ואם ביטלה, הסתפק ריש לקיש בגמ' בע"ז מז, א, אם מותר לקיים בה מצווה לכתחילה, ונותר הספק ב'תיקו' (תוס' ע"ז מז, א, 'מי מאיס'; רש"י חולין פט, א, 'לא אם'). וכיוון שהוא ספק, יש להחמיר (מרדכי ע"ז תתמ"ג בשם ראבי"ה; רבנו ירוחם תא"ו יז, ד; והביאם ב"י יו"ד קלט, יג). וכן נפסק בשו"ע (או"ח תקפו, ג, לגבי שופר; תרמט, ג, לגבי לולב; יו"ד קלט, יג, לגבי נרות שבת וחנוכה. מ"א תקפו, ו, בביאור שו"ע יא, ח, לגבי ציצית). כתב מ"ב תקפו, יח, שאם אין לו אלא שופר של ע"ז שלא התבטל, יתקע בו, כי העיקר להלכה שבדיעבד יצא, אך אם אח"כ יזדמן לו שופר אחר – יתקע בו בלא ברכה, כדי לחוש לדעת המחמירים. ולמזבח לכל הדעות נפסלו (להלן הערה 11).

כהמשך לכך כתב בשו"ת רא"ם פא (לר' אליהו מזרחי), שמותר ליהנות מבגד שכמרים לבשו בעת ששימשו לע"ז, אך אין להכין ממנו טלית של מצווה, משום שהוא מאוס. וכ"כ שו"ע יו"ד קלט, יג. אולם התיר הרא"ם שם להיכנס לבית כנסת עם בגד שהיה של כמרים.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן