י – הפיכת כנסייה לבית כנסת

נחלקו הפוסקים אם מותר להפוך כנסייה שהתבטלה לבית כנסת. יש אוסרים, משום שאחר שהשתמשו בבניין לצרכי עבודה זרה, נעשה מאוס לצרכי מצווה. ואמנם בכך שנמכר לכל שימוש כבר אינו נחשב תשמיש עבודה זרה, ומותר ליהנות ממנו, אולם כשם שאסור להדליק בבית כנסת נרות ששימשו לעבודה זרה, גם אם התבטלו מלשמש לה (שו"ע או"ח קנד, יא), כך אסור לעשות בית כנסת ממבנה ששימש לכנסייה ובוטל (א"ר קנד, טו).

ויש אומרים שמותר להפוך כנסייה לבית כנסת, כי רק דברים תלושים ששימשו לעבודה זרה נעשו מאוסים למצווה, אבל בניין שמחובר לקרקע אינו נמאס. בנוסף, לא את הבניין עצמו עבדו, ולכן משעה שהתבטל מלשמש לעבודה זרה, מותר להופכו לבית כנסת (מ"א קנד, יז).

למעשה, לכתחילה יש להחמיר שלא לעשות בית כנסת ממבנה ששימש ככנסייה, ובדיעבד אם עשו – אפשר להתפלל בו.[10]


[10]. משו"ת רא"ם פא, עולה שמותר להתפלל בבית שהיתה בו לפני כן עבודה זרה, וכפי שמקובל להתפלל במקום שלפני כן היה שייך לנוכרים, ועבדו בו לצלמים דרך קבע. אלא שבשו"ע או"ח קנד, יא, אסר להשתמש בבית כנסת בנרות ששימשו לפני כן לע"ז. ביאר מ"א קנד, יז, שרא"ם התיר כי האיסור להשתמש בע"ז לצרכי מצווה לא חל על דבר שמחובר לקרקע. בנוסף, לא את הבית עצמו עבדו. והסכימו לדבריו: חכמ"א פד, טו; עין יצחק ח"א או"ח י; ערוה"ש קנד, טו. מנגד, א"ר קנד, טו, החמיר, וכ"כ שערי צדק או"ח יב (לרב פנט); מהר"ם שיק יו"ד קנד; זכרון יהודה סו. לשו"ת בנין ציון סג, גם אם הבית לא נבנה מתחילה להיות כנסייה, לעת הצורך אפשר לסמוך על המקילים, אבל לכתחילה אין לעשותה בית כנסת (וכ"כ בצי"א יב, טו, ז, בדעת רא"ם). ויש שהתירו רק בכנסייה פרוטסטנטית הואיל ואין בה פסלים (שואל ומשיב קמא ג, עב; מ"ב קנד, מה; כה"ח פב). בפועל נהגו להקל בכל סוגי הכנסיות, כפי שכתב במ"ב קנד, מה, וכן נהגו בארה"ב כמובא באג"מ או"ח א, מט. למעשה, לכתחילה יש להחמיר, ואם כבר עשו בית כנסת מבניין ששימש ככנסייה אין להימנע מלהתפלל בו. וכ"כ באג"מ או"ח א, מט, שדין מיאוס למצווה הוא רק לכתחילה, ולכן בדיעבד אם כבר שילמו סכום גדול ועשו מכנסייה בית כנסת – אפשר להתפלל בו לכתחילה. וכתב שאם הכנסייה נשרפה וצריכה שיפוץ ויהיה לבניין פנים חדשות, מותר. [עי' במגילה ו, א, על הפסוק (זכריה ט, ז): "וַהֲסִרֹתִי דָמָיו מִפִּיו וְשִׁקֻּצָיו מִבֵּין שִׁנָּיו וְנִשְׁאַר גַּם הוּא לֵאלֹוהֵינוּ, וְהָיָה כְּאַלֻּף בִּיהוּדָה וְעֶקְרוֹן כִּיבוּסִי", שבפשטות משמע שבעת הגאולה בתי ע"ז ייהפכו לבתי כנסיות ולבתי מדרשות. מנגד התוס' שם 'טראטריות' כתבו שלא ייתכן, אלא הם יהיו שממה, וכוונת הגמרא שבתי ועד של עובדי ע"ז הם שייהפכו לבתי כנסיות, וכ"כ בדגול מרבבה לאו"ח קנד].

כסאות וספסלים: בשבט סופר יב, התיר לקנות כסאות שהיו בכנסייה לצורך בית כנסת, וכ"כ במ"ב קנד, מו, עפ"י פמ"ג, והוסיף שאינם צריכים ביטול, כי הם עשויים רק לישיבה ולא לנוי ע"ז. מנורות: כתב במ"ב שם, שנחשבות כנוי לע"ז, ולכן מנורות שהיו בכנסייה ולקחן ישראל אחר שהגוי ביטלן, אף שמותרות להדיוט אסורות לבית כנסת משום דמאיס (עפ"י פמ"ג בפירוש הט"ז, ורע"א, ושלא כא"ר שהתיר).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן