ב – מְעוֹנֵן

בכלל איסורי הכשפים – מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ, שנאמר (דברים יח, י): "לֹא יִמָּצֵא בְךָ מַעֲבִיר בְּנוֹ וּבִתּוֹ בָּאֵשׁ, קֹסֵם קְסָמִים, מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ". וכן נאמר (ויקרא יט, כו): "לֹא תֹאכְלוּ עַל הַדָּם, לֹא תְנַחֲשׁוּ וְלֹא תְעוֹנֵנוּ". מְעוֹנֵן זה המאמין למכשפים שיש זמנים טובים ויש זמנים רעים, כמבואר בהמשך ההלכה. מְנַחֵשׁ זה המאמין שניתן לדעת על פי אירועים שאירעו לו באקראי מה כדאי לו לעשות, כמבואר בהלכה הבאה.

ככלל, אמונות טפלות של מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ נוצרו על ידי אנשים בעלי אינטואיציה מיסטית שעסקו בכשפים ובקסמים וחשו שדברים מסוימים מרמזים על סכנה או הצלחה. לעיתים הניחוש היה מבוסס על תחושה טבעית, כגון אדם שהתחיל את יום עסקיו בתשלום מס גבוה, עלול להיות מדוכא ובעקבות זאת להיכשל בעסקיו באותו יום, והמנחשים הסיקו שתשלום מס בתחילת היום גורם לכוחות מיסטיים להתנכל לו, ולכן הורו להימנע מתשלום מס בתחילת היום או השבוע או החודש. אולם ישראל מצוּוים להפנות את אמונתם לתורה ולמצוות, שמרוממות את האדם לעשות מעשים טובים ולהוסיף ברכה לעולם, ולא לפנות לאמונות טפלות שאין להן בסיס הגיוני.

גם כאשר נראה שלעיתים המכשפים העוסקים בניחוש הצליחו לנחש את העתיד, לאמיתו של דבר הם לא ראו את כל התמונה, וממילא, גם אם ההולך אחריהם הרוויח לטווח קצר, לטווח ארוך הפסיד פעמיים. ראשית, ההישענות על הדרכות מכשפים מפריעה לאדם לשקול שיקולים הגיוניים שמהם צומחת לאדם יותר ברכה. שנית, ההולך אחריהם ממקד את כל תשומת ליבו, גם הרוחנית, להצלחה החיצונית בלבד, ומסיר עצמו מהתורה, שהדרכתה נועדה לרומם את האדם מבחינה מוסרית ולהוסיף לחייו ברכה בעולם הזה ובעולם הבא.

איזהו מְעוֹנֵן? פירש רבי עקיבא: "זה המחשב עתים ושעות, ואומר: היום יפה לצאת, למחר יפה ליקח (לקנות סחורה), לימודי ערבי שביעיות חיטין יפות (חטים שגדלות בערב שביעית דרכן להיות יפות)". מְעוֹנֵן לשון עונָה, והחוטא בכך נוהג על פי אמונה טפלה לפיה זמנים מסוימים טובים וזמנים מסוימים רעים (סנהדרין סה, ב). וכל העושה מעשה על פי זה, חייב מלקות (רמב"ם ע"ז יא, ט).

אבל אין איסור בהדרכת חכמים הנוגעת לזמנים על פי ערכים תורניים. וכפי שהמליצו חכמים (תענית כט, ב), ליהודי שיש לו דין עם נוכרי, שישתמט ממנו בחודש אב שאז מזלו רע, וינסה להמציא את עצמו לדין או לעסק בחודש אדר, שאז מזלם של ישראל מצליח.[2]


[2]. כיוצא בזה למדנו: אלמנה נישאת ביום חמישי הואיל ונאמרה בו ברכה לדגים (כתובות ה, א); שמואל הציע להקיז דם רק בימי ראשון, רביעי ושישי (שבת קכט, ב). ואמנם יש סוברים שלפי הרמב"ם אין לנהוג כהדרכות אלו וכיוצא בהן (מהרש"ם ט, לד; ראו שואל ונשאל ח"א יו"ד נא), אך רוב הפוסקים הסכימו לקיימן. ביאר הריטב"א (תענית שם), שבחודשי אדר ואב יש מזל לישראל, "שכן נגזר עלינו מן השמיים", כלומר אין מדובר בדברי קוסמים ומעוננים אלא בהדרכה תורנית. כעין זה כתבו תוס' ומהרש"א (תענית שם), שאע"פ שאמרו אין מזל לישראל, מגלגלים זכות על ידי זכאי וחובה על ידי חייב. ביאר ראנ"ח (הנותן אמרי שפר עמ' תריג), שהמעונן מייחס את הצלחתו למזל, אבל חכמים שאמרו מגלגלים זכות על ידי זכאי מייחסים את ההצלחה לה', "כי ביום טובה גם ה' יתן, ומדת הרחמים נוהגת אז, וביום רעה להיפך". וכ"כ הרב יצחק מאיו (שרשי הים, ע"ז שורש כ, נפטר בתק"ע). וכ"כ הרב שלמה אליעזר אלפנדרי (מוריה פג-פד, נפטר תר"צ), "דמה שאסרה תורה הכישוף ומעונן, הטעם כדכתב הרב החינוך (בפ' קדושים ושופטים) דיצא להם מזה סיבה לכפור בעיקר, מה שאין כן הנמנע בחודש אב ולעשות בחודש אדר, אדרבא הוא סיבה שיאמין בה'". (עוד ראו להלן כה, ה, 3, שיש סוברים שחישובים על פי חכמת האסטרולוגיה אינם כלולים באיסור מעונן).

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן