ו – שאלת פסוק מילד

היו חכמים שכאשר התלבטו אם לצאת לדרך או לעשות דבר מה, ביקשו מילד קטן שלומד מקרא: "פְּסוֹק לי פְּסוּקְךָ". כלומר, אמור לי את הפסוק שלמדת היום, ומתוך הפסוק שאמר פשטו את ספקם. וכן מסופר על רבי יוחנן שחי בארץ ישראל והתלבט אם לרדת לבבל כדי לפגוש את האמורא שמואל, וכדי לפשוט את ספקו שאל ילד מה הפסוק שלמד. השיב הילד: "וּשְׁמוּאֵל מֵת וַיִּסְפְּדוּ לוֹ כָּל יִשְׂרָאֵל" (שמואל א' כח, ג), הסיק מכך רבי יוחנן ששמואל נפטר, ונשאר בארץ. אולם סיימה הגמרא שבאמת שמואל היה חי, אלא שכדי שלא יטרח לרדת לבבל, זימנו לו מן השמיים פסוק זה (חולין צה, ב).

ביארו הראשונים שאין במעשה זה איסור ניחוש, כי איסור ניחוש הוא לסמוך על סימנים שאין בהם היגיון, ואילו בשאלת הפסוק מהילד יש מעין 'נבואה קטנה'. שכן אמרו חכמים (ב"ב יב, ב): "מיום שחרב בית המקדש, ניטלה נבואה מן הנביאים וניתנה לשוטים ולתינוקות" (ילדים קטנים). אמנם לרמב"ם, אסור לנהוג על פי מה שהילד יאמר, אלא רק לשמוח במידה ויאמר פסוק טוב, ולהתחזק מכך שזה סימן טוב בנוגע לדבר שכבר עשה (רמב"ם ע"ז יא, ה). אולם לדעת רוב הפוסקים, מותר לנהוג על פי הפסוק שהילד יאמר, ובתנאי שההדרכה העולה מהפסוק לא תהיה מנוגדת להדרכת התורה או להיגיון. בפועל, רוב ככל הרבנים במשך כל הדורות לא נהגו להיעזר ב'שאלת פסוק', אלא נהגו על פי שיקול דעתם.[8]


[8]. חולין צה, ב: "רבי יוחנן בדיק בינוקא", והכוונה ב'שאלת פסוק' (רבנו גרשום ורש"י). וכן מצינו בגיטין סח, א, שרב ששת חשש מעבדי ריש גלותא שרצו להורגו, ולכן שאל פסוק מילד, והשיב הילד: "נְטֵה לְךָ עַל יְמִינְךָ אוֹ עַל שְׂמֹאלֶךָ" (שמו"ב ב, כא), ובזכות זאת נטה ולא נפל בפח שטמנו לו (עוד על שאלת פסוק מילד, ראו בחגיגה טו, א; אסתר רבה ז, יז). וכ"כ סמ"ג (לאוין נא): "מצינו כמה גדולים שאמרו לינוקא: פסוק לי פסוקיך… ועושים מעשה כדברי הפסוק וחושבין זה כעין נבואה". וכ"כ ר"ן חולין צה, ב; מאירי סנהדרין סח, א, ועוד. אולם לרמב"ם (ע"ז יא, ה), אסור לסמוך על כך לעשות מעשה או להימנע ממנו, אלא רק לשמוח ולומר "זה סימן טוב". פירש בכס"מ שרב ששת ששאל פסוק מילד, נהג בעיקר לפי הבנתו את המציאות, ורק התחזק מעט בפסוק ששמע. וכך עולה מטור קעט, ד; וספר הבתים לג. ולב"ח קעט, ו, אפשר שגם לרמב"ם, חכמים וצדיקים כרבי יוחנן ורב ששת יכולים לשאול ילד, מפני "שכל מעשיהם ועניניהם על פי רוח הקודש", ולכן שאלתם "כאילו שאל בדבר ה'". למעשה, רוב האחרונים פסקו שמותר לסמוך על 'שאלת פסוק', מאחר שהיא נחשבת כעין נבואה (לבוש קעט, ד; פרישה יא; ט"ז ג; ש"ך ה; קיצוש"ע קסו, ב).

לגבי הנבואה שבדברי הילדים, אמרו בב"ב יב, ב: "מיום שחרב בית המקדש, ניטלה נבואה מן הנביאים וניתנה לשוטים ולתינוקות". ביאר מהר"ל (נצח ישראל כו), שלעיתים דווקא מי שאין בו דעת מסוגל לקלוט בפשטות דברים מהעליונים. וכן פירש חת"ס (ב"ב יב, ב), "כי לפעמים נשמת אדם רואה דברים, ולבו אומר לו", אלא שהוא נמנע מלאומרם כי בעיני שכלו זה נראה כדברי שטות, והשוטה והתינוק אומרים אותם בלא מחסומי השכל.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן