ה – מדרגות במקורם של גילויים רוחניים

ביאר רבי חיים ויטאל (שערי קדושה ג, ז), שישנם חמישה אופנים של התגלויות רוחניות, לאחר שפסקה הנבואה:

האחד, שיימשך אל נפשו אור עליון משורש נשמתו שבעליונים, ועל ידי כך יזכה להשגות גבוהות, וזו המדרגה הרגילה של רוח הקודש (שם ג, ה). אמנם צריך זהירות גדולה בזה, כי מי שאינו נקי מחטאים, גם הגילויים שיקבל יהיו מעורבים בטוב ורע, אמת ושקר.

השני, כל אדם שמקיים מצווה, בורא על ידי כך מלאך טוב, היינו כוח רוחני שמוסיף ברכה בעולם ומלמד עליו זכות. כדברי המשנה (אבות ד, יא): "העושה מצווה אחת – קונה לו פרקליט אחד, והעובר עבירה אחת – קונה לו קטגור אחד". ככל שאדם זוכה לדבוק יותר בה', ללמוד תורה לשמה ולהדר יותר בקיום המצוות, כך הוא זוכה לברוא מלאכים גדולים וקדושים יותר, עד שיוכל לזכות על ידם לגילויים, והם הנקראים 'מגיד'. אך אם יהיה פגם בתורתו ובכוונת מצוותיו, גם המגיד שיתגלה אליו יהיה מעורב בטוב ורע, אמת ושקר (עוד על כך בהלכה הבאה).

השלישי, יש שבמקום לקבל מגיד זוכים לקבל גילוי של אליהו הנביא, וכפי מידת חסידותו כך יגדל הגילוי. הזוכים ל'גילוי אליהו' הם ההולכים בדרכו של אליהו הנביא, שמסר נפשו על כבוד ה' ועל כלל ישראל (כמסופר במלכים א פרקים יח-יט).

הרביעי, יש זוכים שמתגלה אליהם נפש צדיק מהנביאים או מהחכמים הראשונים או האחרונים, וזה כאשר הם קשורים לשורש נשמתו והולכים בדרכו, כגון שלמדו בשיטתו או זכו לעשות מצווה כתיקונה כמותו. על מדרגה זו כתב רבי חיים ויטאל שהיא "הגדולה מכולם", "והזוכה למעלה זו ישיג שיודיענו חכמות וסודות גנוזים שבתורה עד להפליא, וכל זה כפי מעשיו".[4]

החמישי, הם הזוכים לגילויים מעין ארבעת הראשונים, אך בחלום, ומדרגה זו נמוכה מארבע הראשונות (על החלומות ראו להלן פרק כז. יש חלום נבואי, היינו שנודע לו בנבואה שחלום זה הוא נבואה ממש, מו"נ ב, מה).

אמר האר"י ז"ל, שיוכל אדם להאמין שהגילויים שקיבל הם אמת, אם יתברר לו בבדיקה נאמנה שכל מה שאמר המגיד נכון ואמת ולא נפל מדבריו אפילו אות אחת, וגם יידע על פי הגילוי לבאר רזי התורה וסודותיה, וגם כוונת הגילוי לשם שמיים (שער רוח הקודש דרוש א; שערי קדושה ג, ח).


[4]. ביאר האר"י (שער הגלגולים הקדמה ב): "לפעמים יעשה האדם איזו מצווה גדולה, אשר על ידה יזכה שיתעבר בו נפש איזה צדיק מן הראשונים, ואז אפשר להיות כי יתוקן ויזכך כל כך, עד שתשוב נפשו של האיש הזה במדרגת נפש הצדיק ההוא ממש…". "והכל תלוי כפי ערך מצוות שעושה האדם הזה, כי יש מצוות שיש בסגולתם כח להמשיך נפש הצדיק בסוד עיבור, ויש מצוות ממשיכות רוח צדיק…". עוד ביאר שיש מזה גם תועלת לצדיק שרוחו התעברה בזה האיש, כי על ידי כך מורשתו ממשיכה לעשות פירות בעולם.

לומדים יקרים,

השבוע אנו מסיימים את הלימוד בפרק האחרון של הספר "פניני הלכה – העם והארץ" במסגרת תכנית הלימוד "הפנינה היומית". אנו ממשיכים בלימוד היומי בספר "ברכות".

לחלק מכם יש מהדורה קודמת של הספר "העם והארץ", שבה מופיע פרק נוסף על גיור. לפני כשנה וחצי הוצאנו מהדורה מעודכנת ללא פרק זה. על גיור הוצאנו ספר חדש – "פניני הלכה – גיור".

כמחווה מיוחדת ללומדי ההלכה היומית, אנו מציעים לכם את ספרי פניני הלכה במהדורה החדשה – העם והארץ + גיור במחיר מיוחד של 40 ש"ח בלבד. או גיור במהדורה הרגילה + העם והארץ במהדורת כיס ב-30 ש"ח בלבד.

להזמנה לחצו כאן 
בברכה ובתודה על לימודכם, מכון הר ברכה

דילוג לתוכן